Мащабна руска атака по градове в цяла Украйна предприе Москва

...
Мащабна руска атака по градове в цяла Украйна предприе Москва
Коментари Харесай

Над 20 ракети, изстреляни по Киев и цяла Украйна, убиха поне 12 души

Мащабна съветска офанзива по градове в цяла Украйна предприе Москва рано тази заран. Русия изстреля повече от 20 крилати ракети и два дрона по Киев и други елементи на страната. При нападението са убити минимум 12 души, множеството в жилищна постройка. Противовъздушната защита  е свалила 21 съветски крилати ракети и два безпилотни самолета.Рано тази заран съветските сили изстреляха крилати ракети и използваха няколко безпилотни летателни апарата против цели в Киев и други елементи на страната. Броят на починалите е минимум 12 души.Украинските военновъздушни сили прехванаха и смъкнаха 21 крилати ракети от общо 23 и два дрона над територията на Киев и други обитаеми места. Отломки от ракетите и безпилотни самолети повредиха електропроводи и пътища. Няма данни за починали на територията на Киев. Противовъздушната система за защита в столицата се е задействала, а сирените за въздушно нахлуване са се задействали в 4 сутринта. Нападението е първото против украинската столица от 9 март насам.Ситуацията отвън столицата обаче е друга. В град Уман в Черкаска област, на към 215 километра южно от Киев, две крилати ракети поразиха девететажна жилищна постройка. От отломките сме извадили 17 души, в това число три деца, описа вътрешния министър.

В 4:30 ч. сутринта врагът извърши ракетна офанзива против Уман. Една от ракетите попадна в жилищна девететажна постройка. Първият вход беше на практика опустошен. По предварителни данни в този вход са живеели 110 души, 46 жилището, от които 27 са изцяло разрушени. В избавителната интервенция на мястото работят към 300 души.  
Игор Клименко, министър на вътрешните работи на Украйна

Войници, локални поданици и екипи на незабавна помощ претърсваха отломките за още жертви, до момента в който жителите изнасяха движимости от развалената постройка.

Първоначално всички стъкла се разлетяха, всичко се разлетя, даже полилеят падна. Всичко беше покрито със стъкло, а по-късно се чу детонация и колите започнаха да се взривяват. Едва си намерихме нещата и избягахме.
Олга Турина, локален гражданин
Чухме звука на прелитащ аероплан. Десет минути по-късно имаше детонация. Отначало бях объркана, а по-късно имаше втора детонация. Към нас полетяха стъкла. Бързо се покрих с одеяло. Видяхме, че всичко гори, мъчно ми е да намеря думи, с цел да го опиша. След това излязохме на открито.
Халина, локален гражданин

Атаки е имало и в областите Днепър, Кременчук и Полтава в Централна Украйна, както и в южната Николаевска област. Млада жена и тригодишно дете са починали в град Днепър.  Руските крилати ракети са изстреляни от самолети, настоящи в региона на Каспийско море.Украинският президент Володимир Зеленски осъди последната серия от ракетни удари в страната и даде обещание отговор на " съветския гнет ". Няма да забравим нито едно закононарушение, няма да позволим на нито един завоевател да избегне отговорността, безапелационен беше той.Нападенията бяха осъществени в миг, когато НАТО разгласи, че неговите съдружници и партньорски страни са доставили повече от 98% от бойните машини, обещани на Украйна по време на съветското навлизане и войната, което ускорява опциите на Киев, който обмисля да стартира контранастъпление.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР