Мащабна операция с участието на Прокуратурата на Република България, Националната

...
Мащабна операция с участието на Прокуратурата на Република България, Националната
Коментари Харесай

Задържаха 13 лица за противодействие на разпространението на порнографски материали с деца

Мащабна интервенция с присъединяване на Прокуратурата на Република България, Националната следствена работа (НСлС) и ГДБОП докара до разкриването на мрежа за разпространяването на нецензурен материали, за основаването на които са били употребявани лица, които не са навършили 18 години.

Днес, 18.11.2022 година, зам.-главният прокурор и шеф на Национална следствена служба  Борислав Сарафов, Сийка Милева, представител на основния прокурор, и Светослав Василев, завеждащ отдел „ Киберпрестъпления “ в Национална следствена служба, оповестиха детайлности по случая.   

По предписание на основния прокурор Иван Гешев Националната следствена работа организира следствие по 12 досъдебни производства. При претърсвания и изземвания, осъществени на към 20 адреса, са открити и конфискувани  компютри, телефони, външни харддискове, флашки и други носители на информация.

„ Намерихме видеоматериали, клипове и фотоси с брутални подиуми на полово принуждение с деца сред 2 и 10 години. Някои са от някогашните руски републики, от Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия. Проверяваме дали има и  деца от България “, заяви шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов. – Половината от арестуваните са фамилни, с деца. Повечето са с положителни финансови благоприятни условия, не са обществени слаби “.

Борислав Сарафов посочи, че все още са арестувани 13 лица, главно мъже на възраст сред 30 и 40 година Някои работят като IT експерти, измежду арестуваните има и водач от гражданската авиация, общ служащ, стругар, притежател на състезателен магазин, автомонтьор, оценител на недвижими парцели.

„ Сексуалните похищенията над дребни деца и потреблението им за основаване и разпространение на нецензурен материали са шокиращи. Аз, като майка, смятам, че тези похищения следва да бъдат наказвани с много по-голяма суровост на закона “, разяснява Сийка Милева, представител на основния прокурор Иван Гешев. Тя разясни, че плануваното в закона наказване за този, който основава и популяризира нецензурен материали, за които са употребявани деца, е едвам до 6 години отнемане от независимост и санкция до 8000 лева „ Често присъдите минават в условни и тези хора още веднъж са измежду нас “, сподели Милева. Тя даде образци от брутални фрагменти с деца на 4-5 години и даже бебета, които са открити в конфискуваните материали по досъдебните производства.

Завеждащият отдел „ Киберпрестъпления “ в Национална следствена служба Светослав Василев означи, че за разлика от други интервенции, при тази не са употребявани  данни от непознати специфични служби. „ Цялата разработка и реализация е плод на положителното взаимоотношение сред отдел „ Киберпрестъпност “ на ГДБОП, отдел „ Киберпрестъпления “ на Национална следствена служба и наблюдаващите прокурори от  Прокуратура на Република България “, уточни Василев. Той изясни, че двама от арестуваните са споделяли интензивно файлове с детска порнография в изключителна непосредственост до дом за деца, лишени от наставнически грижи. Предстои по формираните досъдебни производства да бъдат повдигнати обвинявания на  лицата, за които са събрани доказателства, че са разпространявали порнографските материали. Задържаните мъже не са се познавали, евентуално са общували между тях с виртуални имена, с анонимни профили.   

„ Ние би трябвало да спасим нашите деца. Тези хора би трябвало да бъдат изолирани от обществото. Никой да не си мисли, че е неизвестен. Ако сме пропуснали някой, да знае, че ще дойдем и за него “, съобщи Борислав Сарафов.

В началото на брифинга основният прокурор Иван Гешев поздрави всички прокурори, следователи от Национална следствена служба и чиновници на ГДБОП-МВР, взели участие в сполучливата реализация по противодействие  на разпространяването на нецензурен материали.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР