Maserati България показаха чудовищния Levante Trofeo по време на премиерното събитие, което

...
Maserati България показаха чудовищния Levante
Trofeo по време на премиерното събитие,
което
Коментари Харесай

Maserati Levante Trofeo : Свръх мощният SUV с премиера в България

Maserati България демонстрираха чудовищния Levante Trofeo по време на премиерното събитие, което се организира на 24 юни 2019 година в автосалона на марката в град София. Събитието съумя да притегли множество гости, които се любуваха на конюнктура с изтънчено комбиниране сред грациозност и изискана кухня в синхрон със стилни италиански коли с изключителен спортен дух, от чиито тон можеш да настръхнеш. С акцент към двигателната V8 гама на Maserati бе показан и другият свръх мощен модел GranTurismo, който е ориентиран към феновете на купе версиите.

Един от водещите по време на събитието бе професионалният тест водач на Maserati - Марчело Пулизи, а всред гостите срещнахме, както клиенти на марката, така и голям брой известни персони в България.

Лимитираната серия на Levante Trofeo, която ще бъде създадена единствено в 100 броя за цял свят, съумя да изпъкне освен с вече познатите ни стилни извивки и лимитиран матов цвят, само че и да впечатли десетките събрали се посетители със своя изключителен мощен тон и чувство. Цената на автомобила е една от най-хубавите в тези клас и сегмент – 185 000 евро, като моделът може да бъде и поръчан в общоприетата си версия с 3.8-литров би-турбо V8 мотор.

Двигателят е съединен във фабриката на Ferrari в Маранело. Той е и този, който намира своето си място във Ferrari 488 GTB. Мощността е 580 к.с, които в състезателен режим минават главно през задните колела. Ускорението до 100км/ч на Trofeo лишава единствено 3,9 секунди. Задвижването на четирите колела е стандартно, а мощността се предава към тях с помощта на потвърдената осем степенна кутия на ZF.

Влезлият с цялостна мощ в постоянно растящия SUV сегмент на международния пазар, Levante почтено се бори за сериозен дял от продажбите на премиум кросоувърите. Моделът е основан, с цел да комбинира изключителното пътно държание, характерно за всеки модел на Maserati, даже и при настилки с ниско сцепление.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР