Мартин Ехл, водещ външнополитически анализатор в чешкия вестник Хосподарске новини,

...
Мартин Ехл, водещ външнополитически анализатор в чешкия вестник Хосподарске новини,
Коментари Харесай

Най-силното руско оръжие срещу Запада е корупцията

Мартин Ехл, водещ външнополитически анализатор в чешкия вестник " Хосподарске вести ", в публикация за Visegrad Insight
Най-мощното оръжие на Путин не се вижда на пръв взор и може да одобри доста форми.

Украйна не е член нито на НАТО, нито на Европейския съюз. И въпреки всичко през последните седмици наподобява, че принадлежи към общността на западните демокрации заради публичната поддръжка, която получи и която западните политици също показаха, като насочиха и военна помощ към Киев. Няма потребност да си вършим илюзии във връзка с политиката - лицемерието също заема огромно място в поддръжката на Запада за украинците, които в този момент пазят страната си против агресора Русия.

Сега стискаме палци за украинците, само че не успяхме да създадем нищо, с цел да притъпим главното оръжие, което съветският режим употребява против демокрациите - корупцията.
Реклама Корупция в сърцето на Европа
Най-видимото лице на този неуспех е някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер , който дава отговор за компанията, изграждаща газопровода " Северен поток 2 " и се чака да поеме целия държавен " Газпром " през лятото. Сега се прави оценка, че положението, което е натрупал от работата си за съветски компании, е за към 20 милиона евро.

Но Шрьодер надалеч не е единствен. Бихме могли да създадем цялостен лист от западни политици, кооптирани в ръководството на разнообразни съветски компании или работещи в лобистки компании, заплащани с съветски пари. Миналата година някогашният френски министър председател Франсоа Фийон се причисли към борда на съветската нефтохимическа компания " Сибур " . Австрийските политици са изключително дейни в това отношение. Бившата австрийска външна министърка Карин Кнайсл , на чиято женитба участва самият президент Путин, също завоюва място в надзорния съвет на петролната компания " Роснефт " предходната година. Бившият австрийски канцлер Волфганг Шюсел също е в борда на съветската петролна компания " Лукойл ".

Но наемането на политици в действителност е единствено върхът на айсберга. Корупцията е главният способ, с който оперира Русия, тъй като опонира на главното предписание, върху което се построяват демокрациите - зачитането на закона. Ето за какво е толкоз значимо, че Европейската комисия спори с държавните управления на Полша и Унгария да вземем за пример по отношение на зачитането на върховенството на правото. Ето за какво е толкоз значимо Чешката република също да има самостоятелни съдилища или полиция.
Подкупване и изнудване
Това, несъмнено, са най-мощните оръжия на Путин и имат доста и разнообразни проявления. Едно от тях са съветниците на президента на Чешката република , друго са чешките компании, закупени от съветски притежатели в очакване на градежа на атомна електроцентрала. Друга, да кажем по-обикновена, форма е примамването на някого в капан и по-късно изнудването му . Например благодарение на заплатен компаньон при пътешестване в чужбина, където обезпечените му " екстри " се записват от скрита камера. В този кюп е и великодушното възнаграждение на водещите и репортерите, съгласили се да работят за кремълските пропагандни канали в западните страни. Или тайното финансиране на неразбираеми уеб сайтове за дезинформация . В това отношение няма граници за въображението.
Реклама
Агресията на Русия против Украйна би трябвало да отвори очите на тези, които до момента са ги държали затворени или съзнателно са се обръщали на другата страна. Руската инвазия изцяло промени обстановката със сигурността в Европа и самите европейци би трябвало да осъзнаят това. И да стартират да вършат нещо по въпроса . Ако някой към момента се съмнява, може би изключителната тирада предишния четвъртък на към момента мощно проруския чешки президент Милош Земан ще го убеди.

Освен всякаква незабавна помощ за Украйна, всички европейци би трябвало да си напишат домашната работа и цялостната принуда против съветската държавна корупция би трябвало да бъде на челно място в дневния ред, в случай че не и номер едно в листата. Вече не е допустимо криенето зад каквото и да било и никакво опрощение не би било задоволително.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР