Мариупол е сред бойните полета в Украйна, където Русия води

...
Мариупол е сред бойните полета в Украйна, където Русия води
Коментари Харесай

Какво се знае за страховития украински батальон Азов“

Мариупол е измежду бойните полета в Украйна, където Русия води с особена грубост войната си против Украйна. Там против съветските елементи се борят и бойците от елитното украинско поделение „ Азов “. Какво се знае за него?

Краткото видео демонстрира екрана в една – хипотетично украинска – бойна машина. Външната камера е ориентирана към странична уличка, където се вижда танк с изрисувано бяло Z – обозначението на съветските войски в Украйна. Чуват се глухи изстрели, а танкът, който евентуално е съветски, стартира да гори. Това видео пусна в канала си в обществената мрежа „ Телеграм " украинското поделение „ Азов ". Според обявата, видеото е снимано в пристанищния град Мариупол на Азовско море. Бойците от „ Азов " настояват, че единствено за един ден са унищожили общо три бронирани военни машини и четири танка на съветската войска, както и че са „ отстранили доста пехота ". Във вторник „ Азов " разгласява фотография на погубен мъж в униформа, за който твърди, че е съветски военачалник. Всички тези изказвания мъчно могат да бъдат тествани от самостоятелен източник.

Редом със столицата Киев и с втория по величина град Харков, таман Мариупол е измежду бойните полета в Украйна, където Русия води с особена грубост войната си против Украйна. Половин милионният град от началото на март се намира под блокада и под тежки бомбардировки. Водоснабдяването и електроснабдяването са прекратени, запасите от храни привършват.

Елитно поделение със противоречива популярност

Главната квартира на батальона „ Азов " се намира таман в Мариупол. Подразделението е част от Националната армия, т.е. – подчинено е на Министерството на вътрешните работи. Батальонът се слави като едно от най-известните и най-добре подготвени подразделения, само че в това време реномето му е противоречиво. Защото „ Азов " беше основан от крайни националисти, а точно неговото битие се употребява от Русия като един от мотивите за войната против Украйна.

Нека проследим историята през цялото време. „ Азов " беше основан през 2014 година като непринуден батальон в град Бердянск на Азовско море. Някои от бойците на „ Азов " преди този момент бяха взели участие в опозиционните митинги в Киев като част от по този начин наречения „ Десен бранш " – относително малочислена, само че доста дейна група десни екстремисти в Украйна. Ядрото произхождаше от Източна Украйна, хора с съветски като майчин език, които в началото ратуваха за единството на източнославянските нации: руснаци, беларуси и украинци. Някой от участниците идваха от средите на футболните „ ултраси ", други пък развиваха активност в маргинални националистически кръгове. „ Тези групи в Германия са известни като „ локални дружини ", споделя в изявление за Дъждовни води Андреас Умланд от Центъра за източноевропейски проучвания в Стокхолм

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

„ Азов " още през цялото време провокира разногласия, в това число и поради герба си „ вълча кука ", който припомня на нацистката свастика или на SS. От „ Азов " обаче настояват, че това в действителност са стилизираните латински букви N и I като редуциране за „ национална концепция ". „ Символът „ вълча кука " носи коренно дясно обръщение, само че в действителност е езически знак, който преди време са употребявали и SS. А популацията в Украйна не го счита за фашистки знак ", споделя Умланд.

Основател на Азов е Андрий Билецки, 42 годишен абитуриент на Историческия факултет на университета в Харков. Години наред той се демонстрира като деен десен екстремист. През 2014 батальонът „ Азов " взе участие като второстепенна мощ в борбите, с които украинците си възвърнаха Мариупол от проруските сепаратисти. От есента на 2014 година „ Азов " има статута на батальон, който съгласно медиите събира под флага си към 1000 бойци и има лична артилерия и танкове. По това време държавното управление в Киев реши да интегрира крайните националисти в държавните структури.

През 2015-2016 година породи придвижване, което на процедура беше политическо продължение на „ Азов ". Билецки се отдръпна като пълководец и дружно с други някогашни бойци основа партията „ Национален корпус ", която обаче не реализира никакви изборни триумфи. Билецки влезе в Народното събрание като директно определен претендент, само че след изборите през 2019 година към този момент не е народен представител. Според личните му изказвания, откогато Русия нахлу в Украйна той се бие на фронта край Киев.

Контакти с десни екстремисти

Андреас Умланд счита, че „ Азов " се е трансформирал в някакъв мит в това число и с помощта на съветската агитация. Той напомня, че през войната през 2014 година е имало обвиняванията за мародерства и беззакония освен против „ Азов ", само че и против редица други доброволни формирования.

Западни публицисти неведнъж са портретирали „ Азов " в свои изявления. Пред медиите батальонът постоянно се дистанцира от обвиняванията в расизъм и коренен шовинизъм, само че тези опити не всеки път са сполучливи. В Конгреса на Съединени американски щати през 2019 година имаше даже самодейност за оповестяването на батальона за „ терористична организация ", само че предлагането не беше признато. Колкото до изказванията, че в „ Азов " са били обучавани хиляди бойци, в това число и от западни страни, Андрий Билецки отчасти ги опроверга в ТВ-интервю. Той сподели, че ставало дума за няколкостотин индивида, които частично били обучавани като военнополеви медици. Добре знае се обаче, че „ Азов " към този момент от години поддържа връзки с дясноекстремистки среди в чужбина. В отговор на питане в Бундестага немското държавно управление заяви, че такива връзки са открити и в Германия.

Бойци против съветския агресор

Андреас Умланд показва една значима разлика сред „ Азов " и другите дясноекстремистки структури на Запад. „ Обикновено ние считаме десния екстремизъм за нещо рисково, което води към война ", напомня той. И изяснява, че в Украйна се е случило тъкмо противоположното: войната е довела до възхода на едни маргинални локални дружини и до прерастването им в политическо придвижване. Умланд прецизира обаче, че въздействието им в обществото бива надценявано, а сега единствено съветската агитация се интересува от „ Азов ". Повечето украинци ги считат за бойци, които пазят страната си против могъщото предимство на агресора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР