Марио Батали е американски готвач с италиански произход и е

...
Марио Батали е американски готвач с италиански произход и е
Коментари Харесай

Великите готвачи: Марио Батали

Марио Батали е американски готвач с италиански генезис и е определян от доста експерти като цар на италианската кухня. Самият той не се лимитира единствено с нея, въпреки че знае доста за италианските блюда, както и за историята и културата на този тип кухня.

Батали е роден в Сиатъл. Завършва „ Испански спектакъл “ и скоро по-късно стартира работа при Марко Пиер Уайт. Уайт е известен английски готвач и водещ на телевизионни излъчвания.

Известен е със забележителните си кулинарни умения и приноса си към актуалната интернационална кухня, както и с обстоятелството, че е най-младият готвач, който е получавал трите звезди на Мишлен. Или казано накратко – същински кулинарен гуру, от който може да се научи доста за специалността.

Батали стартира там като мияч на чинии и пицар и до през днешния ден си спомня занимателни истории по време на неговото чиракуване. Една, която е оставила най-дълбок спомен в съзнанието му, е по какъв начин е приготвил ризото, което Уайт по никакъв начин не харесал. Батали защитил труда си и споделил, че е сготвено съвършено – началник Уайт се ядосал и метнал врялото ризото по Батали.

Но младият и към момента некомпетентен кулинар Батали не оставил нещата по този начин – изсипал скрито две шепи сол в двата съществени соса на Уайт. И макар тази злощастна история, която погледната от дистанцията на времето звучи занимателно, двамата имат отлично другарство и приказват с същинско почитание един за различен.

След чиракуването при началник Уайт, Батали отива да работи и да се учи в село в Северна Италия, а след това се връща в Съединени американски щати, с цел да отвори италиански ресторант. И по този начин – фантазията на момчето се трансформира в действителност и през днешния ден е притежател и съсобственик на някои от най-хубавите заведения за хранене в Лос Анджелис, Ню Йорк, Сингапур и други

Това не е единственото му занятие – той написа книги, има няколко влиятелни награди, също така има и фондация, с която набира средства в помощ на деца. Водещ е на предаванията „ Дъвчене “ и „ Железен началник “, а през 2008 година е на седмо място в класацията на списание „ Форбс “ за „ 10-те най-богати готвачи в света “. Четири години по-късно е на пето място в същата ранглиста. В персонален проект – готвачът е фамилен и има двама сина.

Той е извънредно известен в Съединени американски щати освен с кулинарните си умения, само че и с това, че непрекъснато провежда или взе участие в някакви благотворителни начинания. Това, което е най-важно в готвенето, съгласно Батали, е храната да се подготвя с пресни артикули и по простоват метод.

Шеф-готвачът е уверен, че смесването на прекомерно доста усети освен не е демонстрация на професионализъм, а даже е демонстрация на неприятен усет. Разковничето в кухнята и сполучливите ястия съгласно него са положителното съчетание на продуктите, фантазията и несъмнено личния усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР