Марин Янев ще получи почетния Икар“ за цялостно творчество на

...
Марин Янев ще получи почетния Икар“ за цялостно творчество на
Коментари Харесай

Марин Янев с почетния „Икар“ 2020

Марин Янев ще получи почетния „ Икар “ за изцяло творчество на 27 март, когато ще се случи следващата гала на Съюза на артистите за раздаването на годишните статуетки. Още трима актьори от първа класа ще бъдат почетени от съсловната организация – режисьорът Никола Петков - за чест и достолепие, Кирил Маричков - за извънреден принос към музиката и Снежина Петрова - за значимостта и достиженията ѝ в плана „ Медея “. Николай Балкански също получава „ Икар “ за достиженията му в цирковото изкуство. Номинациите са в 16 категории. Ето и множеството от тях. При мъжете с водеща роля надпреварата е сред Бойко Кръстанов като Кристиан в „ Празникът “ по Томас Винтерберг на Явор Гърдев в „ Зад канала “, Йордан Ръсин като Андрей в „ За едно събитие от електричеството “ по Чехов на  Стилиян Петров във „ Възраждане “ и Севар Иванов като Дориан Грей по Оскар Уайлд на Стайко Мурджев в Благоевград. При дамите с централни облици конкуренцията е сред Елена Атанасова за Джулия и други настоящи лица в „ Хаос “ на Марий Росен в „ 199 “, Елена Димитрова за персонажите й в „ Как е “ по  Бекет на „ Сфумато “ и Ивана Папазова за Флорънс Дженкинс в „ Слава “ от Питър Куилтър на Стайко Мурджев в Пловдив. При поддържащите партии изборът е сред Александър Хаджиангелов като Базил Хоулърд в „ Портретът на Дориан Грей “, Владислав Виолинов за Джефри във „ Вкус на мед ” на  Красимир Спасов в Армията и Димитър Банчев за Козме  в „ Слава “, както и сред Елена Кабасакалова за Дороти в „ Слава “,  Петя Силянова като мадам Дидро в „ Развратникът “ от Ерик-Еманюел Шмит на Стоян Радев в Театър „ София “ и Станка Калчева като Чийта Бий в „ Най-бързият часовник във вселената “ от Филип Ридли на Стайко Мурджев в „ 199 “.

Режисьорският „ Икар “ си оспорват Маргарита Младенова за „ За светлото, което бе “ - лиричен театър по български създатели във  Враца, Стайко Мурджев със „ Слава “ и Стилиян Петров със „ За едно събитие от електричеството “. В категория „ Сценография “ кандидатите са Мариета Голомехова за „ Последният човек “ по „ 1984 “ на Оруел на Веселка Кунчева в Стара Загора, Нина Пашова за „ Маркиз дьо Сад “ на Иван Урумов в Армията и Петя Боюкова за „ Слава “. При дебютантите конкуренцията е сред Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова за играта им в „ Косвени вреди “ на Театър Азарян по книгата „ Войната не е с лице на жена ” от Светлана Алексиевич, режисьор Максима Боева. Техническите екипи на „ Братя Карамазови “ на Народния, „ Одисей “ на Пловдив и „ Последният човек “ на Стара Загора също се борят за „ Икар “.

В топ 3 на композиторите са Михаил Шишков-син с партитурата на „ За едно събитие от електричеството “, Петър Дундаков с „ Портретът на Дориан Грей “, Христо Намлиев и Милица Гладнишка с „ Последният човек “. В тройката на създателите на драматургичен текст, излъчена от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите, е Боян Папазов с „ 13 преображения “, Лило Петров с „ Добролюб “, Мирослав Христов с „ Цигадите “.

При артистите от кукленото изкуство  номинирани са Маргарита Костова за функциите й в „ Дядовата ръкавичка “ на Мая и Митко Димитрови във Видин, Милен Апостолов за музиката в „ Меко казано “ от Валери Петров на Цвети Пеняшки в Стара Загора, за „ Хартиени истории “ в Театър „ Корсар “, Наталия Гочева за сценографиите на „ Малката Кибритопродавачка “ в „ 199 “ и „ Пинокио “ в Русе. В влиятелната тройка на постановките в жанра са „ Златната гъска “ по Братя Грим на Тодор Вълов в Бургас, „ Малката Кибритопродавачка “ в „ 199 “ и „ Пинокио “ на Русе. Номинирани сред вариететните звезди са Анатолий Клочков и Нина Петровска, а сред танцьорите и пърформанс дейците – Александър Георгиев, Жана Пенчева, Дарио Баррето Дамас, Цветан Момчилов, Стефан А. Щерев и Лигна /Германия/. В дублажа отличниците ще бъдат излъчени сред Ася Братанова, Елисавета Господинова, Петя Абаджиева, Момчил Степанов, Петър Бонев и Станислав Димитров.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР