Мариана Баракчиева е завършила журналистика и софтуерно инженерство. Живее години

...
Мариана Баракчиева е завършила журналистика и софтуерно инженерство. Живее години
Коментари Харесай

От софтуерното инженерство в Швейцария до мериносовата вълна в Родопите

Мариана Баракчиева е приключила публицистика и софтуерно инженерство. Живее години наред в Швейцария, където има добра работа - и все пак, един ден взема решение да се завърне в България, с цел да се заеме с нещо напълно друго, като стартира от нулата.

" Винаги съм желала да създавам с ръцете си и да пребивавам в планината “, споделя тя и самоуверено се спуска в една изцяло нова територия за нея.

Връща се в Родопите и основава компанията, която прави облекла от мериносова вълна. С нея в Родопите идва и брачният партньор ѝ, швейцарецът, Симон. В предходния си живот той е инженер по роботика. А в настоящия – производител, или по-скоро създател, на уреди и предмети от дърво. Фирмата „ Нанка “ печели от ден на ден известност освен в България, само че и в чужбина.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/бус от швейцария.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " /> Така наподобява натоварения микробус, с който Мариана и Симон се връщат в България.
" Със брачна половинка ми Симон се занимаваме с изработването на облекла от мериносова вълна и произведения от дърво. И двамата сме софтуерни инженери по обучение и специалност, само че искахме да сътворяваме с ръцете си. Преди три години напуснахме добре платените си позиции в Швейцария и се преместихме в моя роден град Смолян с цел да стартираме нещо напълно ново ", споделя Мариана.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/мериносови пуловери фотосесия.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 800 " /> Фотосесия за мериносовите горнища. " Ние самите сме и фотомоделите, и фотографите. И всички фотоси са измежду природата, там за където са направени облеклата ", изяснява Мариана.
Защо двама младежи, единият даже не е българин, вземат решение да живеят в Родопите и да се занимават с ръчни произведения, отказвайки се от работата си в Швейцария във времена, в които хората всеобщо емигрират в противоположната посока, заобикалят ръчния труд и живота на село?

„ Един фактор сигурно е, че искахме да създаваме неща, които можеш да ги пипнеш с ръцете си. Което, както знаем, не е най-доходоносният бизнес, най-малко първоначално, и подобен опит би бил доста сложен в Швейцария. Там животът е доста по-скъп и без сигурни месечни приходи бързо можеш да попаднеш в напрежението на оцеляването.

Друг фактор за какво избрахме да се преместим в Родопите е, че те са магнит за хората, които са се докоснали до тях. На мен доста ми липсваха и знаех, че един един желая да се върна да пребивавам тук, а и мечтах да допринеса за развиването на района. А Симон нямаше избор с изключение на да ме последва, пък и беше предизвестен от един прочут българин преди много време. Той му сподели: „ Всеки, които е роден в Родопите, може да е същински благополучен единствено там. Да знаеш, че в последна сметка, ще се озовете там “.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/шивашки завод с панорама.png " border= " 0 " alt= " " width= " 649 " height= " 649 " /> " Шивашки завод с панорама ", едното работно място на Мариана.
И последно, аз не бях щастлива на последната ми работа. Въпреки че работех в реномирана швейцарска компания за здравна техника, не бях стимулирана на работа и последната година ми беше мъчно да стана от леглото даже. Така че това даде последния подтик за смяната. "

И по този начин, в края на 2017 година и двамата с мъжа й си подават молбите за овакантяване, а през април 2018 натоварват един бус с покъщнината си, сбогуват се с приятелите си и потеглят към България.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/хижата домашни любимци.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> " Това са нашите домашни любимци там ", майтапи се Мариана за късото им " отклоняване ".
" По пътя, по този начин да се каже имаше едно отклоняване, сбъднахме една друга наша фантазия - две години бяхме хижари в една красива високопланинска хижа в Алпите през лятото, а зимите бяхме в Смолян. Въпреки че наподобява като отклоняване, то си беше доста щастлива преживелица, тъй като на хижата бяхме измежду нашата бъдеща клиентела. Едни от първите ни клиенти бяха планинарите, които посетиха хижата. Тези първи почитатели са доста значими “, споделя Мариана.

Разбира се, не минава без компликации. Една от тях се оказва изцяло изненадваща за двамата създатели – ценообразуването.

" Ценообразуването ни беше и към момента ни е мъчно. В него би трябвало да предвидиш разноските по материалите, пакетирането и изпращането, часовете труд и това, което бяхме изпуснали първоначално – облагата. Друга компликация в самото начало беше да се привлекат клиенти в, преди да имаме продажби. Затова молехме познати, които поръчваха персонално, да заплащат през Etsy, до момента в който се генерира нужният трафик ", изяснява Мариана по какъв начин са се справили с първата компликация.

От софтуерното инженерство към шивачната машина – много необикновен път, само че и той си има своята предистория.

" Шиенето ми беше интерес от дете, баба ми бе шивачка и прабаба ми, на която в Родопите споделяме Нанка, също шиеше доста, и аз с часове можех просто да я виждам. Но майка ми е математик и потеглих по този път. В математическата гимназия си бях ушила пола, която майка ми ми забрани да нося на учебно заведение, беше толкоз екстравагантна...

И чак години по-късно в Швейцария, когато се роди бебето на една другарка и ми се прииска да му направя персонален подарък, искрата пламна още веднъж. Уших му бебешко боди благодарение на сестрата на Симон, която е юрист по специалност, само че също шие в свободното си време. От тогава не мога да се спра! “

В чест на прабаба си Мариана кръщава компанията „ Нанка “, както назовават в Родопите бабите си. Прабаба й се споделя Незифе и Мариана прекарва доста време с нея като дете.

„ Тя непрекъснато ме питаше дали ще си я „ споминам “ (спомням за нея, споменавам), когато си отиде. Тя ми завеща и крачната си „ Сингер “ машина, на която съм я съзерцавала да шие с часове като дете “, спомня си Мариана.

Но компанията не продава единствено ушити от Мариана облекла, а и артикули от дърво, направени от Симон. Той създава лампи от тъничък пласт дърво (фурнир), столове за медитация и нещо, което самичък развива – подложка за ски върху колело.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/работилница симон.png " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Работилницата за лампи от фурнир на Симон.https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/лампа фурнир.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Една от лампите му. Много са в частни домове, някои - в заведения по света.
Първоначално двамата се ориентират към клиентела в чужбина. Продават главно в Съединени американски щати, Швейцария, Германия, Англия. И все пак лишава доста време, до момента в който съумеят да се убедят, че концепцията им работи и бизнесът потегля. Повече от година. Оказва се, че мериносовите облекла, които Мариана шие, имат пазар и в България. Но към момента главните им клиенти – 95%, са в Съединени американски щати и Западна Европа.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/клиенти семейство със суичери.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Цяло семейство удовлетворени клиенти - със суичерите на " Нанка ".
Не е случайност, че съумяват да пробият даже и на задоволен пазар като тамошния. Предимството на изделията от мериносова вълна е, че тя има неповторими свойства. Платът от мериносова вълна е дишащ, не запотява, по едно и също време с това е мек и топъл. Вълната е естествен, резистентен запас, който с изключение на всичко останало е биоразградим, екологичният му отпечатък е доста по-малък в сравнение с полиестъра, който се разгражда стотици години в депа.

Бизнесът на Мариана и Симон е един от дребното, които освен не са потърпевши от ковид-кризата, само че тя му се отразява и позитивно. Хората всеобщо стартират да пазарят онлайн, а и обмислят повече какво купуват и залагат на качеството пред количеството.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/Joni_Broadpeak-пакистан.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Пуловерите на " Нанка " доближават и върха на света - в тази ситуация върха Броуд Пик, 12-ти най-голям в света, над 8000 метра надморска височина.
Една от компликациите в този бизнес е снабдяването с качествена мериносова вълна.

" Много време отделих да намеря производител на вълната, за който да съм сигурна, че създава почтено, без употреба на деца, и екологично, без да замърсява природата. Купувам плата от фамилна фабрика във Финландия, като цената е по-висока от други производители, само че качеството е великолепно, тъй че си заслужава ", изяснява производителката.

В дълготраен проект обаче мечтае да затвори кръга на произвеждане и всичко - от вълната до готовото произведение, да се създава в Родопите.

" Пустеещи ливади има задоволително “, споделя тя.

В момента обаче двамата обмислят по какъв начин бизнесът им да продължи да пораства, без да губи персоналния си темперамент.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/семейство.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " /> " Аз и Симон с детето на положителни другари, всички облечени в Нанка. "
За да го резервира, Мариана постоянно праща със своя артикул и пакетче чай от Родопите.

" Започнахме с чая по време на пандемията, когато всички осъзнахме какъв брой е значимо здравето. Чаят го събираме самите ние и той е от подбрани билки от Родопите, тъй че за нас това е един дребен, само че значим жест към клиента. Сега с мериносовите облекла изпращаме и пакетче родопска био лавандула ", споделя Мариана.

Все още двамата със Симон не живеят единствено от прихода си от произвеждане на облекла и дървени творения, само че имат вяра, че и това ще стане. Засега към момента се учат, освен това по най-ефективния метод – от личните си неточности.

" Грешки доста, продължаваме и до през днешния ден да ги вършим. Счупени лампи при доставка, неверно изпратени поръчки...от такива неточности гледаме да се учим и да подобряваме процесите, тъй че да не се повтарят. Иначе първоначално сбъркахме с количеството плат, което поръчахме. То беше доста малко, а водеше след себе си ципове и конци в същите цветове. Следващата година се оказа, че този цвят плат към този момент не го създават и ние останахме с доста материали, които не можем да използваме ", разказва някои от първите им проблеми тя.

И макар дребните проблеми и пречки по пътя, Мариана и Симон са изцяло уверени, че са взели вярното решение. А всички, които желаят също да създадат своя дребна компания и да живеят от това, което вършат сами, тя поучава безусловно да опитат, да създадат скока в дълбокото и да са упорити да не се отхвърлят.

---

Този материал е основан по плана „ Малък бизнес, огромен триумф “ на Клуб Z. Ако имате забавни хрумвания за предприемчиви притежатели, разрастващи дребен и междинен бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл (в Subject/Тема напишете „ Малък бизнес, огромен триумф “).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР