Манолова отдавна води недискретна кампания, казва политическият анализатор Георги Хризанов-

...
Манолова отдавна води недискретна кампания, казва политическият анализатор Георги Хризанов-
Коментари Харесай

Слави не е политически девственик

Манолова от дълго време води недискретна акция, споделя политическият анализатор Георги Хризанов

- Може би беше предстояща, само че беше ли обективно обусловена появяването на партия „ Няма такава страна “, господин Харизанов?
- Не виждам от какво би могла да е обективно обусловена. От една страна – всеки е свободен да се сдружава към хрумвания и политически стратегии, от друга – последните избори още един път демонстрираха, че на политическия терен няма сила за нови планове. Потвърждаването на ролята и поддръжката на водещите партии е реалност. Но вижте, всеки нов състезател може да способства за обогатяване и повишение на качеството на политическия живот в случай че, несъмнено, си го сложи за цел.
- Новият политически план ще разбърка ли колодата партийни карти и по какъв начин?
- За мен няма огромно значение дали вотът на недоволните и антисистемните гласоподаватели ще отиде при Марешки, Трифонов или Сидеров. Такива гласоподаватели има, те не са по никакъв начин малко и да, те желаят и търсят своето политическо посланичество. Прочее не е доста мъчно да бъдат приласкани – вкарайте ярки послания против статуквото, против партиите, против политиците, против администрацията, против бюрократичния хайлайф, и рецептата е съвсем подготвена. Допълнена от няколко разпознаваеми лица, които не са очернени от присъединяване в политиката досега – и хоп, работи безотказно.
- Дългия ли е българският Зеленски или българският Бепе Грило?
- Не мисля. За разлика от цитираните от вас водачи, господин Трифонов е близо до политиката, а на моменти и директен участник в нея, още от времето, по което оглави митингите против Жан Виденов с „ Пътнико Виден, пътнико Off “. През годините е подкрепял и издигал претенденти за президент, за народни представители, за партийни водачи... Което ме кара същински да не разбирам опита му да се показа като политически девственик и като човек, който в този момент идва. Това напълно, напълно не е по този начин.
- Какъв съгласно Вас ще бъде профилът на партията на Слави и към кой електорат ще бъде насочена тя?
- Вече загатнах - протестен, антисистемен, антибюрократичен, антиполитически в смисъла на настоящето статукво. Нищо кой знае какъв брой автентично.
- Има ли капацитет Слави да повтори триумфа на Царя и на Борисов през 2009 година?
- О, изрично не. Ако е имало подобен миг, той беше след вълната, провокирана от референдума на Слави, оказал помощ за успеха на Румен Радев на президентските избори и след това довел до оставката на Бойко Борисов и до предварителни парламентарни избори. Този миг отмина и онази сила е от дълго време изгубена.
- Очаквате ли Дългия да играе още на локалните избори? За кои градове?
- Не. Датата на оповестяване и основаване на „ Няма такава страна “ (що за шантаво име на партия) е 5 октомври – 20 дни след приключването на законовия период за регистрация и присъединяване на локалните избори. И това не е инцидентно.
- Как ще се отразят на предизборната акция понижените партийни дотации? Ще имаме ли акция без рекламни клипове?
- Зле. Орязването на дотациите за мен е неточност, която занапред ще даде своето отрицателно изражение върху политическите и предизборните процеси. С интерес ще следя по какъв начин ще се развият локалните избори, макар че заради спецификата си – доста претенденти в доста на брой обитаеми места, финансирането на тази акция е мощно децентрализирано и без единни многомилионни медийни бюджети, изхарчени от партийните централи в огромните национални медии.
- Партиите към този момент започнаха да предлагат претендентите си за кметове. В кои регионални градове очаквате най-ожесточени борби?
- В София и в Пловдив. Без да недооценявам останалите общини, това са знаковите градове, които ще решат доста, доста неща.
- Каква е прогнозата Ви – ще взе участие ли Мая Манолова в конкуренцията в София и какъв резултат би постигнала?
- Госпожа Манолова е в неособено дискретна акция от доста време насам и оповестяването на кандидатурата й съгласно мен е просто въпрос на време. При сегашните настроения я виждам като сигурен участник в възможен балотаж и като рисков противник на Йорданка Фандъкова, кадърен да образува необятен анти-ГЕРБ фронт.
- Ще се отрази ли хакерската офанзива против Национална агенция за приходите на резултатите от локалния избор?
- Не виждам връзка. Да, имиджът на държавната администрация пострада и да, първите послания след рецесията бяха тотална ПР злополука. Но въпреки всичко стана ясно, че първо става дума за злонамерена и целенасочена кражба на данни и второ, че отговорните чиновници от Национална агенция за приходите бяха уволнени. Разговорът за това дали страната може съответно да заплаща на най-хубавите в този бизнес, с цел да пазят данните й, е дълъг и комплициран. И той в доста дребна степен касае локалната власт, тъй като там финансовите запаси са още по-скромни. Но доколкото ръководещите са отговорни за всичко – не можем да отречем, че ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ носят негатив и от тази рецесия. Дали той ще се отрази на резултатите от локалните избори, следва да разберем, само че съгласно мен няма да е в кой знае какви мащаби.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР