Манол Пейков е мениджър на издателство Жанет 45, депутат от

...
Манол Пейков е мениджър на издателство Жанет 45, депутат от
Коментари Харесай

Манол Пейков: С пробива до Водната палата вкарваме още автом...

Манол Пейков е управител на издателство " Жанет 45 ", народен представител от " Демократична България " в 46-ото Народно заседание. Пейков е изкушен от урбанистиката и зелените политики. 

През 2016 година по покана на Пейков в Пловдив гостува гуруто в градското обмисляне Ян Геел. Урбанистът показа под тепетата своята книга „ Градове за хората “, издадена в България от „ Жанет 45 “. Геел консултира разнообразни градове по света за възстановяване на публичните пространства. Според архитекта положителните условия за пешеходство и колоездене би трябвало да са неизменима част от всяка интегрирана политика в региона на градоустройството и публичното здраве.

Манол Пейков е измежду създателите на отвореното писмо до кмета на Пловдив Здравко Димитров, с което група общественици и интелектуалци стачкуват срещу пробива до Водната палата. 

- Г-н Пейков, казвате, че Пловдив би трябвало да се развива като пешеходен град. Как може да стане това?

- В цяла Европа и Америка последните години вършат това. Например град Гент неотдавна направи целия град на лъчове и от един лъч в различен не можеш да преминеш с автомобил. Трябва да излезеш на околовръстното шосе. Все едно в Пловдив, с цел да преминеш от " Мараша " в " Кършияка ", да минаваш по околовръстното. Това е направено предумишлено, с цел да се освободи придвижването. И тези лъчове може да се пресичат единствено с колела, тротинетки или пешком. Целият блян в Европа е подобен и то още от 60-те години на предишния век, когато Джейн Джейъкъбс написва паметната книга „ Смъртта и животът на огромните американски градове ”. Преобръща се методът, по който се строят градовете.

- Как такава смяна би повлияла на живота в Пловдив?

- Има проучвания, че колкото по-пешеходен е един град, толкоз по-скъпа е собствеността в него и толкоз повече хора се местят да живеят в него. А Пловдив, естествено, е пешеходен град - той е издигнат като подобен и се е развивал като подобен. В Копенхаген през 60-те години Ян Геел стартира да работи по пешеходизацията му. На датчаните им лишава 10-15 години да реализират това, което ние си го имаме като обещано. И тия прелестни алеи към реката, вместо да се пешеходизират, там е претрупано с коли. И ще стане още по-опасно с плана за пробив и бърз бул. " Марица-юг ", в случай че не го оградят отвред с мантинели, което значи да откъснат реката от останалата част на града. Хората, които са насреща - на 20 метра от реката, няма да могат да пресекат. Моето схващане е, че тия булеварди („ Марица-север ” и „ Марица-юг ” - б. р.) би трябвало и двата да са пешеходни.

- Как ще пътуват хората до индустриалните зони?

- За да се случи това нещо, би трябвало да се търси от кое място ще се изнесе придвижването. И това е обвързвано с доста други действия - като да вземем за пример електрификация на градския превоз. Ако направиш цялостна връзка на градския превоз с велоалеите, то трафикът ще падне от единствено себе си.

- Да, само че в Пловдив няма вътрешен транспортен кръг. Къде в последна сметка ще се движат колите, в случай че целият център стане пешеходна зона? 

- Тези неща ги загатваме в писмото. Друго нещо е градска железница. Много по-голям от този пробив до Водната палата е нов мост над Марица, тъй като ще се облекчи пресичането от другата страна. Друго нещо е електрификация на градския превоз - ние сме съдени за замърсен въздух. А вместо това те избутват нещата в противоположна посока - вкарват нови коли и откъсват реката от хората и тя няма да се социализира. Ако аз до 2-3 дни нямам отговор на това писмо, излизам и върша палатков лагер!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР