Маневрата е образец за безопасно сваляне на остарели апаратиЕвропейската космическа

...
Маневрата е образец за безопасно сваляне на остарели апаратиЕвропейската космическа
Коментари Харесай

Изгориха сателит при историческо контролирано навлизане в атмосферата

Маневрата е пример за безвредно събаряне на остарели апарати

Европейската галактическа организация тества следено събаряне на стар спътник при оптималната сигурност (графика: ESA)

В исторически опит Европейската галактическа организация направи следено нахлуване в атмосферата на своя сателит Atmospheric Dynamics Mission-Aeolus (ADM-Aeolus). Маневрата бе предопределена да понижи риска от непредвидено рухване на спътници след края на потребния им живот, когато те се трансформират в галактически отпадък и падат на земята или се раздират на парчета или фрагменти, достигащи до земната повърхнина.

Изстрелян на 22 август 2018 година, Aeolus беше спътник на ESA за наблюдаване на Земята, първият оборудван с принадлежности за осъществяване на прецизни измервания за основаване на световни за следене на атмосферните ветрове посредством наблюдения от космоса Това беше и първият спътник, кадърен да мери ветровете от повърхността на Земята до стратосферата на надморска височина от 30 000 метра.
още по темата
След отминаването на тригодишния експлоатационен живот на спътника с 18 месеца горивото на тласкача, употребявано за контролиране на орбитата на спътника, беше на привършване. В допълнение, неотдавнашната нараснала слънчева интензивност докара до разширение на земната атмосфера, което наложи изразходването на още повече гориво.

В резултат на това наземният екип реши да приключи задачата. Това не е нещо извънредно, само че решението, което отличава прекратяването от всички останали, беше за следеното събаряне на Земята. ESA искаше да употребява опцията да тества по какъв начин да направи строго следена маневра, предопределена за „ повторното влизане “ на галактически транспортен съд по този начин, че да е доста по-безопасно, в сравнение с изискват даже актуалните стандарти.

В първата от четирите етапи орбитата на спътника беше оставена спадне до надморска височина от 280 км. След това тласкащите устройства бяха употребявани за понижаване на надморската височина до 250 км, по време на което инженерите на ESA оцениха дали галактическият транспортен съд може да се оправи с огромни маневри на ниска надморска височина.

По време на втората фаза Aeolus мина през четири маневри за пет дни, с цел да се смъкне до надморска височина от 150 км. В третата фаза той слезе до 120 км. След това мина във фаза IV, по време на която горивото на тласкачите и течностите от батериите бяха изхвърлени, с цел да се сведе до най-малко рискът от детонация.

Според ESA, откакто фаза IV е била приключена, Aeolus е бил изключен, т. е. Без радиотранспондер, посредством който галактическата организация да наблюдава обекта. Радарът на TIRA обаче сподели, че Aeolus е останал на плануваната траектория. Космическото командване на Съединени американски щати по-късно удостовери, че спътникът е изгорен към 21:00 ч. CEST на 28 юли 2023 година над Антарктика.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР