Малко са семействата на този свят, които доживяват златната си

...
Малко са семействата на този свят, които доживяват златната си
Коментари Харесай

Най-тъжната златна сватба в българската история

Малко са фамилиите на този свят, които доживяват златната си женитба, а още по-малко са тези от тях, за които този половин век е минал единствено в обич и наслада. И на този чудноват празник няма по-горчиви думи от тези: „ Днес ние със брачната половинка ми прекарахме един самотен тъжен ден, като че погребвахме едно петдесетгодишно минало, вместо един радостен и щастлив ден, необичаен в живота на едно семейство… “.

Това написа в дневника си през 1949 г. Никола Мушанов – ръководител на Демократическата партия, три пъти министър-председател на България, високо просветен и почтен човек. По това време той е интерниран в Търново, където три пъти дневно се подписва в милицията, живее в беднотия в единствената стая, която е отпусната на него и брачната половинка му, а къщата му в София е иззета от Държавна сигурност. Съпругата му Райна предава ключовете от софийския си дом в Дирекция на полицията, като има единствено два дни да опразни жилището. Тези събития се отразяват необратимо на здравето й.

Никола Мушанов живее в беднотия в единствената стая, която е отпусната на него и брачната половинка му, а къщата му в София е иззета от Държавна сигурност.

Райна Стефанова е родена в Русе и е щерка на Генчо Стефанов – един от най-богатите хора в града. Тя е фамозна с хубостта си и получава прелестно обучение. Когато юристът Никола Мушанов идва да желае ръката й, татко й отхвърля , тъй като бракът му наподобява неравностоен – претендентът не е задоволително състоятелен. Никола Мушанов е приключил право в Екс ан Прованс във Франция и има сполучлива адвокатска процедура в Русе, само че не може да се мери по благосъстояние с първенците на града. В последна сметка бащата на Райна отстъпва, като дава на щерка си голяма зестра. Къщата на младото семейство на улица " Московска " в София е записана на името на Райна.

През 1900 г. в фамилията се ражда момченце, което живее напълно малко. То остава единственото дете на Мушанови и по-късно Райна Мушанова прави дарения в негово име за бедните деца в родния си град.

Животът на Райна Мушанова като първа дама не е отразен в формалните летописи. Разбира се, тя придружавала брачна половинка си при пътувания и официални мероприятия, само че по-скоро останала в сянка и се занимавала с щедрост като частно лице . Райна и Никола Мушанови дарили две къщи на неговия роден град (Дряново), за което били провъзгласени за почетни жители, една къща – на нейния роден град (Русе), и настрана от това правели парични дарения, основно стипендии за надарени деца. След 1944 г. всичко е завзето от националната власт.

Страниците на дневника му са цялостни с горчиви думи за това, че без причина им е отнето всичко, в това число и най-елементарното право на честен живот.

Никола Мушанов остава в българската политическа история със своята невзискателност и почтеност. Напълно същинска е историята по какъв начин веднъж Райна му се обадила, че закъснява за банкет, и го помолила да й изпрати кола от министерството. Той отвърнал, че колите са държавни, а за нея има таксита.

Райна и Никола Мушанови били образцово семейство, те се обичали надълбоко и откровено до самия край. Това е разказано в подробните дневници на Никола Мушанов, които той водел от ранната си младост до самия край. Именно там той разказва фантазиите им с Райна да отпразнуват златната си женитба със своите кумци (каквито те имали цели 31 семейства), с околните и роднините и на този празник да споделят мисли и страсти. Това не се случва – изпратени в Търново, те живеят в цялостна изолираност и там Райна умира в ръцете на брачна половинка си , без той да има никого в близост, който да извика на помощ. Страниците на дневника му са цялостни с горчиви думи за това, че без причина им е отнето всичко, в това число и най-елементарното право на честен живот. Надеждите да отпразнуват златната си женитба някой ден, угасват вечно.

През 1951 г. Никола Мушанов е погубен в подземията на Държавна сигурност.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР