Малко са хората, които знаят нещо за родовата , а

...
Малко са хората, които знаят нещо за родовата , а
Коментари Харесай

Карл Юнг * : Всеки човек има Две души!

Малко са хората, които знаят нещо за родовата, а още по-малко имат вяра в нея.

„ Аз настоявам, че човек се ражда към този момент екипиран с високо диференциран и всестранно развъртян мозък, чиито безчет атрибути постоянно основават конфронтация.

Повечето хора към момента имат вяра, че всичките   ежедневни реакции на душeвността им се дефинират от въздействието на околната среда. Малко са хората, които знаят нещо за родовата душа, а още по-малко имат вяра в нея.

Но белким не сме всички носители на човешката история? Защо е толкоз мъчно да се повярва, че всеки от нас има две души?

Колективна и персонална душа

Когато човек е на петдесет години, тогава единствено една част от неговото битие има половинвековна история. Другата част, която също живее в неговата душeвност, може да има история, която е на милиони години. Всяко новородено бебе идва на този свят с изцяло завършен мозък.

Въпреки че в ранните стадии на живота му, мозъкът към момента не е придобил цялостно владичество над тялото и неговото проявяване във външния свят, той, явно има капацитета да го направи подобен. Такива ментални структури упражняват своето въздействие и през целия  му  живот остават остават определящи за мисленето на индивида.

Новороденото не стартира да развива мозъка си от първия ден на раждането си. Умът му, към този момент подготвена конструкция, е резултат от безчет животи, които са били преди него и той надалеч не е лишен от наличие.

Малко е евентуално   в миналото да успеем да проникнем в далечното минало, достигнато от груповата безсъзнателност на индивида.

Няма подозрение, че персоналната душeвност на индивида се развива единствено по време на неговия живот и че средата и образованието имат решаващи фактори в този развой.

Тези въздействия влизат в действие от първия ден на живота на детето. Като цяло, възприемчивостта на дребния бебешки мозък нормално се подценява, само че практикуващият психолог има чести доказателства за противоположното.

При работа с невротици за идентифицирането на умствените недостатъци, постоянно изплува опит, който може да бъде датиран от най-ранното детство. Често се случва опитът, насъбран от детето в люлката, да има доста въздействие върху живота му.

Двете души пораждат чести несъгласия в човешкото мислене и чувстване. Доста постоянно груповата и персоналната душа се намират даже в директно опълчване и съпротива. Има стотици образци в работата на всеки психолог, които показват, че две души живеят във всеки човек.

Например, в реализацията на въображението – аз назовавам това майката на човешкото схващане –  доста от моите пациенти рисуваха картини и разказваха сънища, които отразяват странни сходства, избрани закономерности, както и особени паралели с индийската и китайската храмова живопис.

И по какъв начин тези хора могат да придобият познания за античната просвета в Далечния Изток? Аз лекувах пациенти, които имаха видения за събития, които са се случили преди стотици години.

Всичко това може да пристигна единствено от груповата безсъзнателност на безличната душа, заключена в мозъка на новороденото.

Съвременният човек е единствено последният узрял плод на дървото на човешката раса. Никой от нас не знае какво ние в действителност знаем. “

От книгата „ Jung Says “, под редакцията на William McGuire и R. F. S. Hull

*   Карл Густав Юнг (на немски: Karl Gustav Jung) е швейцарски психолог и психиатър от немски генезис, непосредствен помощник на Зигмунд Фройд от 1907 до 1912 година

Създава направление в логиката на психиката, наречено „ аналитична логика на психиката “. Юнг изследва и написа за митология, вяра, антропология, приказки, алхимия, сънища и други Личността на Юнг е една от най-големите загадки на XX век и буди огромни несъгласия.

Провъзгласяван от доста като един от най-големите и дълбоки мислители освен на времето си, той е мразен от други, отхвърлящи писанията му като наукоподобен мистицизъм и чиста фикция. Последното се дължи най-много на работата на Юнг с алхимични текстове и интереса му към ведическите обичаи на Изтока, астрологията и религиите.

Дори и най-големите съперници на швейцареца обаче не могат да отхвърлят с лека ръка големите му енциклопедични знания и ползи в региона на митовете, сънищата, философията, логиката на психиката, антропологията и изкуството, а също и ранния му принос в психиатрията.

Юнг е една от най-влиятелните фигури в дълбинната и трансперсоналната логика на психиката, също по този начин се радва на голям интерес от страна на разнообразни контракултурни придвижвания, които ценят високо концепциите му за груповото неумишлено, архетиповете, сянката, индивидуацията и други

© 2018  energetika-bg.com All rights reserved!

Още по тематиката:

4-те стадия на живота съгласно известния психиатър Карл Юнг

Световноизвестният швейцарски психиатър Карл Юнг*  смята, че има четири архетипа или стадии, през които всеки човек минава през живота си. А вие  на какъв стадий сте? Етап на спортиста През…

Цялата публикация

Потресаващо признание на Робърт Де Ниро

 

„ След 50 години брак един ден погледнах към жена си и споделих: “ Преди 50 години имахме дребна къща, остаряла кола, спахме на дивана и  гледахме дребен черно-бял тв приемник, само че всяка…

Цялата публикация

Какво се крие в Кутията на Пандора в нашето подсъзнание?

 

Създавайки кутията на Пандора, организмът се пробва да избави себе си в този момент, с вярата, че разтегната във времето,  стресовата реакция  ще загуби силата си… Човешкото тяло е неповторимо и неповторимо,…

Цялата публикация

© 2018  energetika-bg.com All rights reserved!

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР