Малкo преди започване на разширителните процеси на магистрала в Галилея,

...
Малкo преди започване на разширителните процеси на магистрала в Галилея,
Коментари Харесай

Откриха 8000-годишен зехтин в Израел

Малкo преди започване на разширителните процеси на автомагистрала в Галилея, Северен Израел, археолози се натъкнаха на селището от епохата на халколита - Ейн Ципори. В древността то е било огромно с повърхност към 4 хектара.

Още в самото начало на изследването, археолозите откриват огромни количества керамика и глинени съдове. При извършените разбори за останки от нещо, съхранявано в тях, експерти от Еврейския университет в Йерусалим извличат органична наслойка. Така те се натъкват на останките от масло, което се е абсорбирало от глината.

Находката е на към 8000 години. Според археолозите откритите фрагменти могат да са най-ранното доказателство за произвеждане на зехтин. Това изобретение поддържа необятно публикуваната доктрина, че хората са почнали да култивират и отглеждат маслини преди 6000 до 8000 години.

Керамиката, употребена на предпазване на зехтина, е на 8 000 години, което я праща в ранния халколит (медната епоха). За да бъдат данните цялостни, археолозите изследват и едногодишни останки от зехтин по модерна керамика. Излиза, че сред античните и актуалните проби няма съвсем никаква разлика в химически проект.

 Зехтин и Маслини

От откритите съдове за проучванията са употребявани общо 20 керамични съда, в това число и два на 7 800 години, в които се е запазил зехтин. Това за момента са първите доказателства, че в Израел са употребявали зехтин толкоз рано.

Още преди 8 000 години, хората от Левант са достигнали до втория стадий на растителната доместикация. Освен това, тези данни са и най-ранните, регистрирани в целия свят.

До момента най-ранното доказателство за произвеждане на маслиново масло бе находка в селището Кфар Самир, ситуирано на юг от Хайфа. Там бяха открити хиляди натрошени костилки от маслини на възраст 6 500 години.

Археолозите обаче изясняват, че откриването на глинени съдове с останки от зехтин несъмнено може да потвърждава потреблението на маслините за произвеждане на зехтин, само че не и това, че локалните са отглеждали дървета. Това следва да се потвърди или отхвърли.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР