Малко преди старта на новата програма за саниране Министерството на

...
Малко преди старта на новата програма за саниране Министерството на
Коментари Харесай

Промени в изисванията по програмата за саниране. Ето какво да знаете


Малко преди старта на новата стратегия за саниране Министерството на районното развиване и благоустройство към този момент разгласи първите промени в условията си за кандидатстване. Предишната стратегия, която започва през 2014 година претърпя неуспех. Една от аргументите за това беше, че условията за кандидатстване непрекъснато се променяха и най-после програмата от безвъзмездна се оказа платена за доста от притежателите.

Да си напомним:
-->
Санирането трябваше да е гратис за притежателите, а крайната цел беше постигането на енергийна успеваемост на постройките. Тогава се сътвори Фонд за енергийна успеваемост, който да финансира програмата посредством заем от 1 милиарда лева от Българската банка за развиване.

Тогава беше изрично записано, че притежателите няма да имат самоучастие. И по този начин 75% от средствата идваха от еврофондовете и 25% от страната. На процедура обаче част от средствата за саниране постъпваха от налози, т.е. " безплатното " саниране за едни се плащаше с налозите на всички.

Програмата стартира с провал поради недомислените условия за кандидатстване. Тогава Министерство на регионалното развитие беше твърдо решено да отпусне обещания 1 милиарда лева и направи промени и то няколко пъти. Първоначално, с цел да бъде утвърдена една постройка тя трябваше да има най-малко 36 жилището и всички притежатели да вземат участие в съдружие. Това стана проблем, защото част от хората не могат да бъдат открити или не живеят в страната. Така условията бяха улеснени – с по-малък брой жилища и единодушие от 95% от притежателите.

Поетапно се одобряваха нови условия за разширение обсега на програмата, като последното ясно предизвести неуспеха й - въвеждане на ориентировъчни цени за санирането. Общините трябваше да се придържат към тях, сключвайки контракти със строителните компании. По програмата обаче аплайват притежатели на блокове в друго положение и цената на ремонтите варира в огромни граници.

Стана ясно и, че тези 25% финансиране от страната ще станат самофинансиране на притежателите.

Изчистването на репутацията на една от най-неуспешните стратегии с присъединяване на Министерство на регионалното развитие е малко евентуално, считат екпертите. Средствата ще доближат до доста малко хора. Очаква се, че към 1000 здания ще бъдат актуализирани с ресурса, който е заделен по ПВУ на фона над 60 000, които имат потребност от възобновяване, сподели изпълнителният шеф на Центъра за енергийна успеваемост „ ЕнЕфект “ Драгомир Цанев.

Последната информация

Днес от Министерство на регионалното развитие оповестиха за промени в „ насоките “ за кандидатстване по новата стратегия. От една страна са понижени изискваният за клас на енергопотребление на постройките от „ А “ на „ B “, както и минималните прагове на декларираните средства по всеки самостоятелен план за здания за административно обслужване, за публично обслужване в региона на културата и изкуството и за спорт - от 200 000 лв. на 50 000 лв..

Сега обаче с изключение на оповестеното към този момент съфинансиране от страна на притежателите в техническия паспорт и енергийното проучване се появява и нещо друго. Собствениците ще би трябвало да заплащат и строително-монтажни работи, „ произлизащи от нормативни условия за безвредната употреба на постройките, и предписани като наложителни в техническия паспорт на постройката “.

Ще се изисква финансово присъединяване на претендента и за нормативно нужни за въвеждане на постройката в употреба строително-монтажни работи - да вземем за пример премахване на местни недостатъци и повреди, които основават заплаха за постройката. Съфинансиране ще се изисква също и за строително-ремонтни работи по обезпечаване на пожарна сигурност, ремонт/подмяна на мълниезащитна и заземителна апаратура, обезпечаване на налична архитектурна среда, показват от Министерство на регионалното развитие.

Дотук с оптимизма за енергийната успеваемост у нас. Става ясно, че нещата отново не са доизмислени. Макар и с по-ясни условия програмата ще може да финансира доста малко здания, а ползата е голям. А от последните промени излиза наяве, че съфинансиране ще се изисква в доста случаи, а по кое време това ще е в действителност належащо не излиза наяве.

Източник: dividend.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР