Малко повече от шест години след основаването на рекламната агенция

...
Малко повече от шест години след основаването на рекламната агенция
Коментари Харесай

Рекламната агенция Nitram става част от DDB Group

Малко повече от шест години след основаването на рекламната организация Nitram тя поема по нов път, към този момент като част от информационната група на DDB. Ползи от обединяването на бизнесите има и за двете страни. Nitram ще има достъп до повече запас и ще може да предлага всички услуги от спектъра на връзките. Купувачът от своя страна разраства креативната си експертиза с добре прочут екип от експерти на пазара и може да обслужва портфолио от разностранни клиенти. Цената на договорката не е закрепена и може да варира. Тя ще зависи от представянето на Nitram през идващите три години, като по този метод рискът се споделя сред купувачите и продавача.
Пътят на дребната организация
Мартин Димитров е добре познато име в рекламния отрасъл. Той е един от създателите на организацията reforma, бил е неин креативен шеф, а по-късно за малко оглавява и креативния екип на Ogilvy Sofia. В средата на 2015 година стартира личен план и с дребен екип слага началото на организацията Nitram (огледалното изписване на Martin). Решението тогава следва линията на наклонност на информационния пазар в България, която в общи линии продължи до началото на пандемията: дългогодишни и разпознаваеми експерти да напущат огромни организации или холдингови структури, с цел да основат лична компания, а името и плановете им да служат като заем на доверие за привличане на клиенти.

Още тогава, малко преди формалното отваряне на организацията, Мартин Димитров разяснява пред " Капитал ", че желае да събере хора, които да вършат забележителни неща. В идващите години компанията разраства портфолиото си от клиенти и основава някои от известните акции на пазара, като " Краварката е в левия ъгъл " и лансирането на марката " Гурменица " за рекламодателя " Ростар БГ ". Nitram концентрира експертизата си върху креативното обслужване и от 2018 година насам се класира в топ 5 на организациите съгласно локалния креативен фестивал ФАРА.

През годините организацията разраства портфолиото си от клиенти, само че фокус остава креативното обслужване, тъй като по думите на Мартин Димитров пред " Капитал " нищо не може да победи положителната история. " Има редица услуги, към които се пренасочват огромни бюджети и в случай че останем чисто креативна организация, без да ги предлагаме, става доста по-трудно развиването на бизнеса и задържането на надарени експерти. Като част от група можем да предложим всички услуги на конкурс за нов клиент ", споделя още Димитров.
Реклама В бизнеса на огромните
Така упоритостите на Nitram срещат бизнес тактиката на групата на DDB. От основаването си информационната група се концентрира върху построяването на мощни креативен организации, като измежду тях са guts&brainsDDB, DNA и TribalWorldwide. По думите на изпълнителния шеф Ангелос Парасхакис задачата им е всяка компания да профилира експертизата си, с цел да може да обслужва разнородни клиенти. " Силата на Nitram е във фармацевтичния и FMCG бранш и това ще добави стойност в групата ", споделя още той.

Двете страни стигат до договорка и от групата получават 70% от сдружението " Нитрам комюникейшънс ", а останалите 30% остават у създателя Мартин Димитров. " Цената може да бъде доста променлива и ще се дефинира през идващите три години. Тя зависи от представянето на организацията, като колкото по-добре се развиваме, толкоз по-висока ще бъде цената ", изяснява още Димитров. А Ангелос Парасхакис добавя, че по този метод групата купува бъдещето на Nitram.

Дори като част от DDB Group Nitram остава независима организация с екип от 11 души, като задачата е да се разрасне още във времето. Компанията ще оперира в обособен офис и резервира портфолиото си от клиенти , измежду които са " Ростар БГ ", " Софарма ", " Загорка ", " Содексо ", Български червен кръст и Enpulsion. През 2020 година сдружението регистрира доходи от 774 хиляди лева и облага от 32 хиляди лева Творчески шеф на Nitram остава Мартин Димитров, а като изпълнителен шеф в компанията влиза Добринка Стойкова-Парасхаки, сътрудник в групата на DDB. " Без криейтив нито една рекламна акция не може да се случи. Той е основата и след това влизат всички останали информационни услуги ", споделя тя.

С общо четири креативен организации в групата, от DDB разясняват, че са покрили всички значими сегменти при обслужването на клиенти. Всяка от тях обаче се развива без значение от останалите и даже може да се конкурират при конкурс на рекламодател. Което е от плюс за групата, тъй като шансът за спечелването на клиента се усилва.
Реклама Още разгръщане
В портфолиото на DDB Group влизат още медийните организации Optimum Media и PHD. Стратегията на групата обаче е поетапно да уголемява услугите си. " Имаме дълготраен проект да развиваме разнообразни вертикали в групата, тъй че клиентите ни да могат да избират от богато портфолио в разнообразни области ", прецизира Добринка Стойкова-Парасхаки.

През 2019 година в границите на групата беше учредена продуцентската компания final_new, като по думите на изпълнителния шеф това е най-силният стартъп в DDB Group. " Компанията регистрира растеж от 30% тази година и чакаме да прескочи 3.2 млн. лева оборот. Вече 40% от портфолиото им са клиенти, които не са част от групата, а са потърсили екипа съответно за тази услуга ", споделя Ангелос Парасхакис. Тази година в границите на групата беше учредена и BTL организацията " Готово ", която по думите му за четири месеца е отчела оборот сред 400 и 500 хиляди лева и притегля клиенти от всички организации в портфолиото.

Фокус на групата остава българският пазар, като през идната година възнамерява да усили общия екип с сред 10 и 15%. Привличането на клиенти от непознати пазари не е самоцел. Според Параскахис това е добра бизнес опция единствено в случай че е финансово оправдана и разполагат с задоволително вътрешен запас. " Не желаеме да се превърнем в аутсорсинг за евтина работа ", споделя той.

Партньорите в DDB Group не престават с разрастването на бизнеса. По думите им все още са в договаряния с още две компании, като фокус от тук нататък ще бъде анализът на данни и работата с софтуерни платформи. " Внимателно си сортираме сътрудниците и гледаме както подготвени компании за придобиване, по този начин и благоприятни условия да образуваме вътрешно организация с екип от експерти ", споделя още Добринка Стойкова-Парасхаки.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Медиа и реклама 3 Право 1 Компании 2 Медиа и реклама 3 Енергетика 1 Медиа и реклама 2 Компании 3 Седмицата Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР