Малко неща в политиката са предвидими, но провеждащото се веднъж

...
Малко неща в политиката са предвидими, но провеждащото се веднъж
Коментари Харесай

Безредици на границата

Малко неща в политиката са предвидими, само че провеждащото се един път на две години " есенно меле " - известно още като " избори през ноември " - сигурно ще се концентрира върху южната граница на Америка. Републиканците, които видяха от близко електоралния триумф на Доналд Тръмп, който политизира незаконната имиграция през 2016 година, приготвят осъществяване на бис. Очаквайте да чуете от тях за " политиката на отворените граници " на Джо Байдън. " Червените " щати като Аризона и Тексас също евентуално ще поведат нови правни борби против федералното държавно управление поради граничните стратегии.

Политическата изразителност настрани, едно от най-учудващите неща в администрацията на Байдън е издръжливостта на някои от твърдите антиимиграционни политики на Тръмп - без значение дали това се дължи на избор. Например администрацията на Байдън се опита да отстрани вечно " мигрантските протоколи за отбрана " (MPP) на Тръмп - стратегия, която кара имигрантите да останат в Мексико, постоянно в неприятни условия, до момента в който чакат чуване пред съда. Въпреки това си предпочитание правният възел към програмата направи премахването на MPP невероятно за Байдън макар обещанията му по време на акцията. Съдебната борба във връзка с MPP ще продължи и през 2022 година

Същото важи и за " Глава 42 ", противоречива разпоредба от времето на Тръмп, която разрешава гоненето на имигранти, които са стигнали до границата, без да получат правосъдно чуване.

Администрацията на Байдън е под напън от имиграционни юристи да спре потреблението на Глава 42, в това число има и заведено дело от страна на American Civil Liberties Union (ACLU). Кабинетът обаче отхвърля да го направи, отчасти поради големия брой прекосявания от началото на президентството на Байдън. Тази правна борба - в която администрацията на Байдън твърди, че би трябвало да може да задържи това, което Лий Гелърнт от ACLU назовава " най-екстремната мярка " от политиката на Тръмп - ще продължи и през идната година.
Реклама
Броят на обезверените или изпълнени с вяра хора на южната граница на Америка евентуално ще продължи да бъде висок и през 2022 година През 2021 година броят на идващите мигранти бе най-високият от две десетилетия насам. Разликата е, че преди 20 години множеството прекосявания на границата бяха на единици мексиканци, а в този момент мигрантите са най-вече от Централна Америка и други места, където има принуждение, естествени бедствия и беднотия.

Ще има и нови потоци от страни, които до момента не са били огромен източник на мигранти, като Бразилия и Венецуела. Всичко това ще направи границата още по-труден и комплициран проблем за решение, предвижда Андрю Сийли, президент на мозъчния концерн Migration Policy Institute.

Въпросът по какъв начин Байдън може да направи използването на имиграционните закони по-бързо и по-честно, до момента в който повече и повече хора се пробват да влязат незаконно в Америка, е главно предизвикателство при решаването на безредиците на границата. Една зона на фокус ще бъде нова система за леговище. Чрез повече власт за виновните за леговище чиновници на реда вместо за претъпканите съдилища случаите могат да бъдат разрешавани по-бързо и по-малко хора ще са в правна безтегловност.

Новата система за леговище на Байдън ще се появи през 2022 година и си заслужава да бъде обсъждана от близко, тъй като демонстрира нужна смяна на една изтощена система. Америка - и тези, които търсят леговище - има потребност от развой, който е предвидим, бърз и обективен.
Реклама Ами в случай че?Една от прогнозите, която се приема за даденост през 2022 година, е, че демократите ще изгубят надзор над Камарата на представителите и евентуално даже Сената, което ще докара до блокиране на системата, сходно на сюжета с други президенти на средата на мандата им. Ами в случай че демократите в действителност задържат Камарата и Сената и даже усилят болшинствата си? В този случай те няма да разчитат толкоз на Джо Манчин и Кърстен Синема, двама сенатори, които не вървят по партийната линия. Администрацията би могла да одобри по-щедри обществени пакети и закони за климата, както и федерални закони за правото на глас, каквито ядрото на демократите от дълго време желае.
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР