Малко хора знаят, че най-голямата хранителна индустрия в света е

...
Малко хора знаят, че най-голямата хранителна индустрия в света е
Коментари Харесай

Най-популярните сортове грозде за вино от цял свят

Малко хора знаят, че най-голямата хранителна промишленост в света е развъждането на грозде. Има 8 хиляди сорта грозде в международен мащаб като главното разделяне сред тях е на десертни сортове, които се употребяват за прясна консумация, и сортове грозде за произвеждане на вино.

За подготвяне на най-старата напитка, която човек самичък си създава, се употребяват специфични сортове грозде, предопределени извънредно за тази цел. Те имат необикновен усет, по тази причина не се употребяват за консумация пресни.

Отделно сортовете грозде за вино се разделят главно за бели и червени сортове. Приема се, че белите виновност се вършат най-много от бели сортове грозде, а алените виновност - от червени сортове, само че това е напълно опростено разделяне на сортовете грозде за вино. Затова е нужно обяснение за белите и червени винени сортове грозде.

Бели сортове грозде за вино

 Най-популярните сортове грозде за вино

Белите виновност се вършат освен от бяло грозде, а от съвсем всеки тип, в това число и мрачно грозде, при изискване, че сокът в плода е прозрачен. Виното се получава след ферментация на изцеден гроздов сок, без кожата на гроздето, защото тъкмо в него се намира пигментът. Напитката, която се получава, е светла на цвят - от златисто жълто, до цвят на коняк. Тези виновност са по-сладки на усет и с по-малко алкохол в тях.

От кои бели сортове се вършат най-хубавите марки виновност в международен мащаб

Пино Блан

Може да се срещне също като Ченин Блан, Стивън, Вайсбургер, Пино бял и други. Смята се, че този вид е получен след разновидност на Пино Грис. Това е ранно зреещ вид от шубраци със междинна издръжливост. Лозите узряват добре.

Гроздовете са с дребен размер, само че плътна конструкция и по тази причина тежат по 100-110 грама. Гроздето е дребно, със зеленикаво.бял цвят и кръгла форма. Виното, което се получава от него е с безпристрастен усет, само че постоянно се усеща нотката на бадеми, ябълки и цветя. Когато се смачка, кашата става сочна и с прелестен усет.

Шардоне

Това е класическо бяло грозде за вино, доста известно, само че с неразбираем генезис. Дълго време е било отглеждано в Бургундия. Много известни марки виновност от него се създават във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Съединени американски щати, Австралия, Молдова, Грузия.

Това грозде узрява в междинен сезон. Храстът е приблизително висок, листата му са набръчкани, не са резчленени, само че има обрисувани 5 дяла. Цветът на зърната е ярко зелен до златист, по-късно потъмнява до бронзово.

Гроздовете са междинни на величина и компактност. Зърната са дребни, с овална форма, зеленикаво-бели на цвят. По цялата повърхнина има кафяви точки, вътре има по 1-2 семенца. Добивът от това грозде е над междинния.

Сортът е добре резистентен на заледяване и суша, само че постоянно се атакува от инсекти и страда от брашнеста мана. При дъждовно време изгнива елементарно.

Вкусът и ароматът на гроздето зависят от климата и почвата, на която вирее.

Ризлинг

Ризлингът е вид от брега на Рейн, който се е пренесъл из цяла Европа. Германия обаче е исторически родината на този вид.

Това е късно зреещ вид, който се нуждае от хладни нощи, с цел да узрее. Реколтата е до 20 септември. Отличава се с енергична компактност на листната маса, виненочервените дръжки и дребните плодове. Вкусът на зърното е богат, с 3-4 семена вътре. Расте добре на камениста почва, само че се приспособява добре към всевъзможни почви. Колкото по-високо е плодородието на почвата, толкоз по-лошо качество вино се получава.

Гроздето страда от мана и бактериален рак. При влажно време плодът гние, само че на мухъл е стабилно.

Совиньон Блан

Това е известен френски вид от междинния сезон, който се е популяризирал по целия свят. Характеризира се със междинен грозд на величина, с цилиндрична форма, огромна плътност. Зърната са дребни или междинни, кръгли, постоянно се деформират. На цвят зърната са зеленикаво-бели, само че на слънцето се покриват с жълто-розов руж. Месестата част има забавен мирис. Устойчив вид на брашнеста мана и вредители.

Бял мускат

Това е античен вид, който води произхода си от Сирия, Арабия или Египет. Затова обича топлината и слънцето. Това грозде зрее рано или приблизително време. Гроздовете са междинни на величина, а плодът е златист на цвят. Сочни са и имат мирис на индийско орехче. Този вид страда доста от вредители.

Грило

Това е италиански вид грозде, който пораства в Сицилия. За разлика от другите сортове бяло грозде, Грило съдържа доста захари. Виното, създадено от него, има сламен цвят със зелено отражение и има мирис на ябълки, цитруси и бели цветя. Подходящо за риба, морски блага и тестени произведения.

Траминер бял

Средно късен вид грозде, доста известен в Молдова. Има доста постоянен рандеман и по тази причина се търси за вино, тъй като напитката, която се създава от него има доста приятни характерности.То е златисто на цвят, с ниска киселинност, с мирис на чаена роза, сушени плодове, стафиди, диви плодове и лимон.

Червени сортове за вино

 Грозде за вино

За произвеждане на червени виновност се употребява грозде с пъстър плод. За разлика от белите виновност, алените са по-сложни и по-сухи. Семената на плодовете съдържат танини, поради което виновността са стипчиви на усет.

Пино ноар

Това е един от най-популярните сортове за алено вино от Франция. Макар че гроздето е приблизително, само че постоянно се деформира и е с невисок рандеман, виното от него е мощно на усет и доста популярно

Карменер

Това е още един френски вид грозде от Бордо. То е от междинния сезон и е особено със синьо-черни плодове, дребни по мярка, заоблени. Известната марка вино носи името на региона.

Каберне совиньон

Това е може би най-популярният вид грозде за алено вино. Родено е през ХVІІ век в Бордо, Франция. Тъмносиният плод е кръговиден и благоуханен. Той е късно зреещ вид от края на септември. Много е стабилно на плесен и сиво изгниване. Отглежда се единствено в топъл климат.

Санджовезе

 Винопроизводство

Това е най-известният италиански вид грозде с късно узряване. Не понася сушата. Има мрачно лилави плодове, устойчиви на заболявания. Най-добрите италиански марки виновност се вършат от този вид.

Сира (Шираз)

Малките, черни плодове от този междинен по зреене френски вид, дава невисок рандеман, само че пък е стабилно на вредители. Вината от този вид най-често се смесват с други марки.

Мерло

Отново френски вид късно узряващо грозде, с черни, сочни плодове. Високият рандеман поправя податливостта на сорта към заболявания, а виното, създадено от него, е международно известно.

Българските сортове, които са принос към международната промишленост на винопроизводство са Тамянка, от който се създават бели виновност и Мавруд и Рубин - за червени виновност.

Вино може да се направи от всякакво грозде. Въпреки това експертите по винопроизводство не предлагат подобен опит, тъй като сортът дефинира букета, цвета и усета на напитката. За да се получи вино с високо качество е нужно положително познаване и избор на подобаващ вид, който да бъде определен предвид на характерностите, които би трябвало да има полученото вино.

Техническите сортове, създадени в необятен мащаб по света дефинират благосъстоянието от усети и аромати на виното, цвета му, както и други негови характерности. Те ги причисляват към пенливите, сухите или десертните виновност и дават отговор на всяко условие, което може да се сложи към тази най-древна и известна напитка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР