Малкият и среден бизнес у нас е изправен до стената.

...
Малкият и среден бизнес у нас е изправен до стената.
Коментари Харесай

Малкият и среден бизнес е изправен до стената

Малкият и междинен бизнес у нас е изправен до стената. Затова Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разиска позицията си по подготвяната Национална тактика за дребни и междинни предприятия. Предложенията включват редица специфични ограничения и политики за развиването им.

„ Всяко закъснение може да окаже извънредно отрицателно влияние, защото МСП са изправени пред съществени провокации – яростна конкуренция, дефицит на човешки запаси, нови форми на организация на производството и труда, най-високите цени на енергоносителите в Европейски Съюз и висока взаимозависимост от конюнктурни промени, при лимитирани благоприятни условия за реакция. За да се подкрепят тези компании, Асоциацията упорства тактиката да бъде учредена на по-прецизно дефинирани и по-ефективно изпълнявани принадлежности и ограничения за поощряване на МСП “, съобщи ръководителят на работодателската организация Васил Велев.

Предложенията на бизнеса са свързани и с ограничения за възстановяване на достъпа на МСП до финансиране, подкрепяне на достъпа им до пазари, оползотворяване на опциите, предоставяни от цифровата гражданска война, за превъзмогване на усложненията, произлизащи от дефицита на личен състав и несъответстваща подготовка.

Бизнесът упорства, че ръководещите би трябвало да дадат независимост на дребните и междинни компании сами да избират на кои два от трите критерия – бройка на личния състав, годишен оборот, годишен баланс, да дават отговор, вместо да им бъде налаган като единствен критерият за бройка на личния състав.

За развиването на МСП бранша е нужна подкрепяща регулаторна среда, а не несъобразено дълги и скъпи процедури и такси, които надвишават неведнъж стойностите за администриране. Държавата ни би трябвало да вкара правилото на безмълвно единодушие, да одобри по-благоприятно законодателство за комерсиалната неплатежоспособност по този начин, че да се подтиква в умерени граници поемането на риск и да работи за издигане на престижа на предприемачеството.

Бизнесът упорства още ролята на Българска банка за развиване да бъде разказана в тактиката, както и да се сътвори народен „ кредитен омбудсман “, към който дребния и междинен бизнес да се обръща при отхвърлен достъп до кредитиране по неразбираеми за тях аргументи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР