Малкият германски остров Вангероге се оказа изпитателен полигон за политическия

...
Малкият германски остров Вангероге се оказа изпитателен полигон за политическия
Коментари Харесай

Германски остров опитва да се отърве от дребните монети

Малкият немски остров Вангероге се оказа изпитателен полигон за политическия спор дали не е време някои евроцентове да бъдат спрени от приложимост в Европа. Европейската комисия обмисля дали най-дребните монети да не бъдат изтеглени, а някои компании започнаха да закръглят цените, с цел да не се занимават с казуса.

На острова с повърхност под 8 кв км и към 1300 поданици банковият клон не приема 1, 2 и 5 цента от ноември насам. Причината е, че транспортът им, който нормално се прави със аероплан, коства повече от номиналната стойност на самите монети, споделя ДПА.

В магазините обаче откриха сурогат като си разменят монети или одобряват наличието на касичките на клиентите. " Няма по какъв начин да се оправим без монети. Лесно е да кажеш нещо, само че не всеки клиент желае да поеме разликата в цената ", споделя Клаудия Грюнеман, собственичка на книжарница.

На доктрина, на всеки клиент би трябвало да се предложи да закръгли цената и да подари рестото за обществени планове, споделя кметът Марсел Фангор. Грюнеман отвръща, че няма по какъв начин да разисква това с всеки клиент, изключително когато през лятото дойдат доста туристи.

Но и системата за замяна и събиране на монети може също да рухне тогава. Мнозина търговци не могат да закръглят цени, тъй като доста от тях са избрани на национално равнище.

" Разбира се, бих приветствала премахването на монетите, само че първо би трябвало много неща да се трансформират в стопанската система ", разяснява и аптекарката Рита Адемес
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР