Мълчанието на властите в Русия и популярните експерти повъпроса с

...
Мълчанието на властите в Русия и популярните експерти повъпроса с
Коментари Харесай

Руската мечта, която се разби на Луната

Мълчанието на управляващите в Русия и известните специалисти повъпроса с задачата до Луната ясно демонстрира какъв брой огромно е разочарованието от неуспеха. Часове откакто се разбра, че сондата " Луна-25 "  се е разрушила, по съветските малките екрани не престават да се четат единствено сухите фрази от прессъобщението на съветската галактическа организация Роскосмос - сондата е аварирала в Луната и " към този момент не съществува ". Очаква се да бъде събрана и комисия, която да проверява аргументите за неуспеха, написа в своя обява по тематиката немската обществено-правна медия АРД.

Началникът на Роскосмос Юрий Борисов неведнъж наблягаше, че кацане на южната част на Луната няма по какъв начин да е безусловно сполучливо. Дори и в диалог непосредствено с президента на Русия Владимир Путин, Борисов сподели: " Такива задачи са, несъмнено, постоянно рисковани. Шансът такава задача да е сполучлива е към 70 на 100 ", напомня АРД.

Стотни от секундата може да се окажат решителни

Особено деликатна е последната фаза преди самото кацане на Луната. През 2019 година, съгласно журналиста Михаил Котов, индийската сонда " Чандра-2 "  е аварирала при опит да кацне на съвсем същото място, на което това се случи и с съветската " Луна-25 ".

" Всяка задача си има голямо количество механически проблеми, които би трябвало някак да се избегнат. Всичко би трябвало да сработи по съвършен метод ", изяснява Котов. Понякога става дума за десетки или стотни от секундата, с цел да бъдат успешни маневрите, подготвящи кацането, изяснява АРД.

Според първичните данни, в събота една такава маневра не е протекла по проект и това е довело до неуспеха. Докато се е опитвала да премине в нова орбита на Луната, се твърди, че сондата е трансформирала полета си към автоматизиран режим. Контактът е пресечен и повече не е открит.

Всъщност " Луна-25 "  е трябвало да кацне на Луната чак в понеделник. Тя излетя от Русия преди седмица. Към средата на миналат седмица се появиха и първите снимки от нея. Първата съветска задача към Луната от близо 50 години насам се счита за значима стъпка към същинската цел - построяването на станция на Луната до 2040 година. Очакванията бяха за нови познания за опциите за кацане на спътника, както и за проучване на водните находища там.

Стъпка обратно за съветските галактически задачи

Вместо да получи нова информация, с която да напредва, Роскосмос в този момент се връща обратно, написа АРД. След доста години забавяне, фантазията да бъдат реализирани нови галактически триумфи със сондата " Луна-25 "  беше разрушена. Това е горчив миг за съветските галактически задачи и за съветската просвета.

Това е и провал за съветското държавно управление, което беше решено да потвърди, че макар кръвопролитната война, която води в Украйна и макар глобите, може да изпревари останалите велики сили в галактическата борба.

***
Вижте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР