Македонският президент Стево Пендаровски ще пристигне в София на 1

...
Македонският президент Стево Пендаровски ще пристигне в София на 1
Коментари Харесай

Страх от българизация в Македония! Как се справя президентът

Македонският президент Стево Пендаровски ще дойде в София на 1 октомври за откриването на интерконектора между България и Гърция, на което са поканени и други президенти и министър председатели от района, и това ще е доказателство, че на Република Северна Македония би трябвало да се гледа като на положителни съседи, които си оказват помощ даже в неволя, стана ясно от изявление на Пендаровски за ТВ 24.

По тематиката за даване на електрическа енергия на Република Северна Македония на по-ниски цени той е провел четири телефонни диалога с българския президент Румен Радев и до този миг служебното държавно управление е кооперативно, уточни Пендаровски.

-->

По думите му в Република Северна Македония би могъл да се организира референдум и той самият би дал своя вот за въпрос „ Дали сте за или срещу влизане в Европейски Съюз ”, само че дефинира предлагането на ВМРО-ДПМНЕ за въпрос, обвързван с преустановяване на действието на Закона за ратификация на Договора за другарство и добросъседство с България, като „ замъглен ” вид.

„ Само македонците с разтърсено самочувствие се опасяват от българизацията или настояват, че това ще се случи. Обидно е да се твърди, че посредством протокол, посредством контракт, посредством механизми на европейска интеграция ще станем българи. Този дух на сякаш българизация е фиктивен от опозицията, с цел да плаши македонския народ. Няма учредения за боязън от това, няма заплаха да станем българи посредством европреговорите ”, сподели Пендаровски.

По отношение на развилия се в Северна Македония спор за това дали ръководителят на Народното събрание Талат Джафери е реагирал вярно, отхвърляйки като противоречаща на Конституцията концепцията на ВМРО-ДПМНЕ  за референдум, Пендаровски съобщи, че конституцията е по-силна от всеки закон, в това число и от закона за референдумите и гражданските начинания.

„ Конституцията гласи, че интернационално утвърден контракт не може да се трансформира със закон. Договорът с България е утвърден в Народното събрание и законът, с който този контракт е годен, не може да бъде анулиран с референдум ”, сподели Пендаровски.

„ Включването на българите в преамбюла на конституцията непосредствено ще удостовери, че съществува македонска нация, народ и език. Това непосредствено ще отхвърли изказванията, за „ един народ в две страни ”, съобщи Пендаровски, уточнявайки, че смяната на конституцията би трябвало да бъде политически приоритет на държавното управление в идващите месеци, само че страната би трябвало да се концентрира в региона на върховенството на закона и битка с корупцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР