Македонският президент Георге Иванов не подписа Закона за ратификация на

...
Македонският президент Георге Иванов не подписа Закона за ратификация на
Коментари Харесай

Георге Иванов не подписа ратификацията на договора за името Северна Македания

Македонският президент Георге Иванов не подписа Закона за ратификация на контракта с Гърция за името Северна Македония, заяви МИА, като се базира на известие от кабинета на президента.
Скопие и Атина подписаха контракта за името Северна Македония (СНИМКИ И ВИДЕО) Церемонията се състоя в гръцкото село Псарадес на брега на Преспанското езеро
В претекстовете македонският президент показва, че няма мандат да го подпише.

„ Един от стълбовете на моята политика в изборната стратегия от 2014 година е, че не одобрявам смяна на конституцията за смяна на конституционното име. Не одобрявам хрумвания или оферти, които биха заплашили македонската национална еднаквост, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на общуване. На президентските избори 534 910 жители гласоподаваха за тази моя изборна стратегия и ме избраха на президент на Република Македония”, се показва в претекстовете. По думите на Иванов съглашението слага Република Македония в състояние на зависимост и взаимозависимост от друга страна – от Република Гърция.

На 20 юни македонските депутати с 69 гласа „ за” и без „ против” и въздържали се ратифицираха контракта с Гърция, който бе подписан на 17 юни на брега на Преспанското езеро от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коздиас .
Македонският парламент ратифицира контракта с Гърция за промяната на името Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не участваха на съвещанието
Според конституцията при положение на несъгласие от президента законът се връща в Народното събрание за прегласуване. Ако бъде утвърден от минимум 61 депутати, документът се връща при президента и той към този момент е задължен да го подпише.
Зоран Заев за референдума за името на Македония: Не дай Боже, да не успее Македонският министър председател стартира с съдружните сътрудници и опозицията
Междувременно гръцкият министър председател Зоран Заев разгласи, че ще се отдръпна, в случай че референдумът за името не успее. „ Ще се отдръпва, в случай че не успее референдумът в Македония, само че съм изцяло сигурен, че той ще успее. Очаквам съществени проценти. 75 – 85 на 100, според процентите на жителите, които са декларирали, че са за Европейски Съюз и НАТО”, разгласи Заев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР