Символът, в случая, беше един трабант. През 1991 година, когато

...
Символът, в случая, беше един трабант. През 1991 година, когато
Коментари Харесай

България в НАТО - от трабанта на Соломон Паси до Столтенберг в Со...

Символът, в тази ситуация, беше един трабант. През 1991 година, когато тогавашният основен секретар на НАТО Манфред Вьорнер пристигна на първото публично посещаване на общоприет секретар на НАТО в България, той се разноски из софийските улици с въпросното возило. Самото посещаване се възприемаше като сигнал за поддръжката за евроатлантическата ни интеграция. По-късно - през 2004 година, когато публично станахме част от Алианса, в него се вози и генералният сектретар Яп де Хоп Схефер.

България се приедини към НАТО през 2004 година. Вече 20 години сме членове на отбранителния алианс.

 

Преди присъединението ни към НАТО, през април 1999 година на двудневно посещаване у нас идва генералният секретар на НАТО Хавиер Солана, по-късно през юли 1999 година Солана още веднъж е у нас. Проверява напредъка ни, откакто на 8 май 1998 година е призната Декларация за национално единодушие, която дефинира присъединението на България към НАТО като главен народен приоритет. 

 

В началото на 2000 година на посещаване в България идва генералния секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън., а по-късно и висшия главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа военачалник Уесли Кларк.

21 ноември 2002 година е значима дата в процеса на присъединение към НАТО - на срещата на най-високо ниво в Прага държавните и държавните ръководители на страните-членки на Алианса публично насочат покана към България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения да стартират договаряния с НАТО за присъединение.

 

На 29 март 2004 година във Вашингтон са подадени документите по присъединението към Северноатлантическия контракт на седемте нови страни - България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. Така България дружно с още шест страни от Източна Европа става пълновръстен член на Алианса.

 

На 2 април 2004 година в Главната квартира на НАТО в Брюксел се организира публична гала по отбелязване присъединението на новоприетите седем страни към Северноатлантическия контракт.

 

През 20-те години в Алианса, след Вьорнер и Де Хоп Схефер, още няколко генерални секретари посетиха страната ни.

 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посети София през април 2014 година, с цел да разиска украинската рецесия - т.е. съветската експанзия в Крим, с президента Росен Плевнелиев и представители на държавното управление.

 

ПРез2015 година новият основен секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети България за срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, както и с министрите на външните работи и защитата.

През 2019 година Столтенберг отново дойде на посещаване в София по покана на премиера тогава Бойко Борисов. Двамата  организираха работна вечеря, на която ще бъдат разисквани съдействието в областта на сигурността и защитата и стабилността на Западните Балкани и района.

 

Днес - 27 май, Столтенберг още веднъж идва в България в края на мандата си. Поводът е Парламентарната асамблея на НАТО.

 

Близо 400 парламентаристи от 32-те страни членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще вземат участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 година в София. Домакин на форума е Народното събрание на Република България.

 

Дискусиите на форума ще се съсредоточат върху превръщането на уговорката на НАТО към основополагащите демократични полезности в деяние посредством основаването на Център за демократична резистентност в централата на НАТО. Асамблеята ще прегледа и практическото използване на новите отбранителни проекти на НАТО, разрастващата се позиция на НАТО за въздушна и противоракетна защита и осъществяването на отговорностите на страните членки във връзка с разноските за защита и шерването на тежестта.

 

А в случай че се върнем към трабанта на Силомон Паси, ето още един забавен факт: Атлантическият Трабант, наименуван Траби, на 16 септември 2015 година, след 31-годишна сполучлива евроатлантическа задача, е дарен от доктор Паси на Националния военноисторически музей в София, по случай 25-та годишнина от възникването на проведено атлантическо придвижване в Централна и Източна Европа, клуб. Траби е същински сателит в пътуването на България от Варшавския контракт до огромното разширение на НАТО в Източна Европа през 2004 година

През ноември 2019 година имитация на Атлантическия Трабант е дарена на НАТО от доктор Соломон Паси. Тя е изпратена в Брюксел след прощална гала в софийския Национален военноисторически музей, по време на която екипът на Атлантическия клуб си взема сбогом с Трабанта. В следствие колата е изложена в щаб квартирата на НАТО, като част от арт план във връзка 15-та годишнина от участието на България в НАТО и 70-та годишнина от основаването на Алианса.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР