Македонският екип в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни

...
Македонският екип в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни
Коментари Харесай

Двустранната историческа комисия с препоръки за промяна на учебниците в РСМ и България

Македонският екип в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и просветителни въпроси с България организира брифинг в постройката на Министерството на външните работи в Скопие, на който разгласи признатите решения на Комисията за взаимни празнувания и рекомендациите за възстановяване на учебниците по история за шести клас в Северна Македония и за пети клас в България..

„ Обявени са рекомендации, признати от Комисията в течение на нейната работа през последните 4 години. Те се отнасят до 5 рекомендации от македонска страна за учебниците за 5 клас в България и също толкоз български рекомендации за македонските учебници за 6-ти клас – отнасящи се до античния интервал “, сподели съпредседателят на Комисията Драги Георгиев.

Обявени са и рекомендациите за взаимно честване на общи персони от Средновековието – Св. Кирил и Методи, Св. Климент, Сверти Наум и цар Самуил.

„ Става дума за текстове, с които предлагаме на двете държавни управления избрани годишнини или юбилеи да се празнуват дружно “, сподели той.

Въпросните рекомендации би трябвало да бъдат признати от държавните управления и по-късно да се пристъпи към пренаписване на бъдещите учебници и до въвеждане на честванията благодарение на съответните институции.

„ Препоръките се основават на структурни неуточнености, на фактологически неточности, на историческата география по отношение на това по какъв начин са показани избрани региони географски в учебниците. Те не засягат въпросите за идентичността “, добави Георгиев.

По думите му това са решения, които са взети на съвещание на Комисията през 2019 година и се афишират в този момент според подписаният двустранен протокол.

Относно периодите за реализиране на резултати от разискваните сега от Комисията въпроси, Георгиев съобщи, че в протокола няма точка за избрани периоди, в които би трябвало да бъде приключена работата.

„ Докато двете страни не утвърдят, че е реализиран резултат по отношение на университетските правила и последните изследвания, ние няма да излезем с подготвени рекомендации “, заключи Георгиев. „ Очаква ни тежък, сложен интервал по бъдещите полемики. Комисията работи по превъзмогване на проблемите, предизвикващи ненавист у младото потомство и напрежение в връзките сред двете страни “.

Досега са извършени 13 съвещания на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси.

И от двете страни е заявено предпочитание за интензифициране на нейната работа с минимум 8-10 съвещания годишно, както и нуждата от съответни резултати основани на " достоверни и учредени на доказателства исторически извори, научно пояснение на историческите събития ".

Освен историческите тематики и смяната на Конституцията за включване на българите в нея, в двустранния протокол попадат и всички останали значими детайли от Рамковата позиция на България от 2019 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР