Макар много любители на руската кухня да са пробвали и

...
Макар много любители на руската кухня да са пробвали и
Коментари Харесай

Интересни факти за руската кухня

Макар доста фенове на съветската кухня да са пробвали и да са се научили сами да си подготвят супи като щи, обичайните съветски боршове, разсолници и солянки, или пък ястия като Бьоф Строганов, Зрази, пелмени, блини, разтегаи и други, множеството от тях едва ли са се замисляли дали знаят освен това за съветската кухня, с изключение на нейните предписания. А тя има богата история и е обвързвана с доста забавни обстоятелства. Ето единствено някои от тях:

- Въпреки че през днешния ден картофите се смятат за втори самун в Русия, това не постоянно е било по този начин. Смятало се, че те са носели единствено заболявания и се е наблягало на потреблението на зеленчуци като ряпа, зеле, кромид лук, моркови и цвекло. Подобно на картофите, чушките също много по-късно са станали известен зарзават из земите на русите.

- Сред най-разпространените зелени подправки в Русия са копър, магданоз и зелен лук. С тях се подправят обичайните съветски боршове.

 Борш

- До втората половина на 18 век доматите са били считани от русите за греховни плодове и са наричани с имена като " кучешки плод " или " гневни ягоди ". Днес доматеният сок и станал толкоз известен, колкото и съветският мая.

- И през днешния ден съветският народ натъртва на тестените произведения, като едва ли има стопанка, която да не знае по какъв начин се подготвят тиганици, блини, пелмени, разтегаи, ватрушки, кулебяка и др.

- Голямото многообразие от съветски предписания за риба и морски деликатеси се дължи на обстоятелството, че в миналото риболовът е бил главният занаят на популацията.

 Ватрушки

- Месото по бит се готви много по-продължително време, в сравнение с е нормалното му култивиране в европейската кухня. Предполага се, че това се дължи на обстоятелството, че в миналото то се е сервирало единствено по мотиви и всичко, което е съдържало месо се е възприемало като тържествено ядене.

- На съветската софра постоянно би трябвало да има и алкохолни питиета. Изпиването им е обред от незапомнени времена и постоянно е съпроводено с тостове. Когато се изчерпат обичайните, като такива за шанс, благополучие, благополучие, здраве и т. н., стартират да се измислят и доста други по-колоритни тостове като находчивостта им се повишава с изпитите напитки.

- В недалечното минало доста по-разпространен алкохол в Русия от водката е било аленото вино. То се сипвало на всички посетители и се изпивало на един мирис.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР