Макар и трети за годината, - за президент и за

...
Макар и трети за годината, - за президент и за
Коментари Харесай

За какво да внимаваме на изборите

Макар и трети за годината, - за президент и за народни представители. Вотът се организира в пика на четвъртата вълна от ковид в България и още веднъж ще се съблюдават противоепидемични ограничения, а броят на деклариралите гласоподаване с преносима урна ще е явен в изборния ден.

За повторно гласуването в секциите с 300 и повече гласоподаватели ще бъде единствено и само с машини, само че и за двата вота ще се гласоподава с едно устройство , като ще би трябвало да се показва защо се гласоподава и да се изчака отпечатването на две разписки. Затова се чака, че процесът ще е по-бавен, а в случай че случаите на болни в идващите дни порастват - това да се отрази на изборната интензивност.

" Дневник " обобщава за какви евентуални компликации би трябвало да внимават и гласоподаватели, и изборните комисии.

Пред гласоподавателите

Третите за годината избори ще се проведат в пика на четвъртата вълна на епидемията от ковид, което може да е мотив за терзание измежду част от имащите право на глас. Засега няма да има по-строги противоепидемични ограничения в изборните секции и ще останат познатите до момента - носене на маски, стерилизация, отдалеченост и постоянно проветряване в пространствата. От предходните два вота не може да се направи извод, че заболеваемостта ще откаже гласоподавателите, защото на 4 април, когато бе пикът на третата вълна, изборната интензивност бе 50.61%, до момента в който на 11 юли, когато имаше малко регистрирани случаи - едвам 42.19%.

Карантинираните гласоподаватели ще могат да изискат да гласоподават с преносима урна на адреса, на който са изолирани, даже и в деня на вота . Пречка би било, в случай че до деня на вота в обещано обитаемо място няма формирана секция за карантинирани, като изискване да има са единствено 10 подадени заявки преди този момент. Подари огромният брой болни в последните седмици (в момента дейните случаи са над 100 хил.) в Централната изборна комисия обаче не знаят дали ще могат да се разкрият толкоз доста секции за карантинирани.

За първи път тази година изборите ще са 2 в 1 - за президент и за народни представители, което може да докара до закъснение и опашки в някои секции. В секциите с 300 и повече гласоподаватели гласуването е единствено и само с машини, а времето за гласоподаване се чака да бъде още веднъж 5 минути .

Има два момента, за които гласоподавателят, употребяващ устройство, би трябвало да внимава. Първият е първоначално, когато машината пита за кой тип избори желае да гласоподава гласоподавателят и дали и за двата - той може да маркира един път и като продължи, да удостовери, след което няма право на промяна. Вторият е при печатане на отрязъците с избора най-после - в случай че гласоподавателят е упражнил правото си на глас и в двата вота, би трябвало да изчака машината да отпечата две разписки - една къса и една по-дълга, и да ги издърпа, откакто чуе звуков сигнал. Ако го направи, до момента в който се печата, машината може да блокира.

Избирателят ще има проблем и в случай че реши да снима по какъв начин гласоподава, защото снимането на вота е неразрешено, а глобата е 1000 лева

Възможни проблеми за изборните комисии

Две наподобяват главните провокации пред секционните изборни комисии - едното е обвързвано с машините, а другото - с броенето на разписките от гласуването.

Проблемите с машините могат да бъдат от разнообразни естество - механически неизправности, неточности в листите като на 4 април във Велико Търново, когато имаше разменени имена и номера в една от кандидатдепутатските листи, неточности при почистването, което може да се прави единствено със алкохол и други На разположение ще има механик, само че в случай че неизправността не бъде отстранена, след решение на районната или централната комисия ще се минава към гласоподаване с хартиена бюлетина.

Затруднение и закъснение на отчитането на резултатите щеше да провокира решението да се да се броят всички разписки от машинното гласоподаване, което бе взето от Централната изборна комисия, само че анулирано от Върховния административен съд. Сега следва комисията да дефинира в какъв брой и кои секции да се броят контролно разписките, а резултатът ще се взема от отпечатания от машината протокол, като резултата от контролното преброяване няма да се вписва в протокола.

Броенето обаче ще забави секционните комисии, където се прави. След края на изборния ден комисиите ще би трябвало да отварят кутията с разписките, да разделят на две купчини тези за президентския и тези за парламентарния избор и след това да броят, като няма да се регистрират преференциите за народни представители. Според специалисти при броенето са вероятни волни или неволни неточности човешки неточности, както и операции посредством заличаване на част от разписките. Това сигурно ще забави и предаването на резултатите в районните изборни комисии.
Избори 2021
В дребните секции ще се гласоподава единствено с бюлетини, само че там не се чака броенето да отнеме толкоз време, защото става въпрос за най-вече 299 гласоподаватели.

Всичко, което би трябвало да знаете за изборите 2 в 1 -.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР