Макар и със славата на преуспял предприемач, Кирил Петков признава,

...
Макар и със славата на преуспял предприемач, Кирил Петков признава,
Коментари Харесай

Трудните уроци на Кирил Петков: Фалстарт с проект за 4 млн.

Макар и със славата на процъфтяващ бизнесмен, Кирил Петков признава, че първият му бизнес план в България едвам не приключил с неуспех, написа " Марица ".

" През 2006-а бях първа година в Харвард. Родната ми страна щеше да влиза в Европейския съюз, всички бяха супер въодушевени какво ще се случи. В Харвард идват милиардери, хора с доста пари и с огромно его, които обичат да описват личните си истории.

Казвах: " Добре, ужасно ". И ги запитвам дали биха вложили в моя бизнес проект за риъл естейт. След няколко такива вечери съумях да намеря хора, които ме поканиха в Ню Йорк и ми споделиха: " Готови сме да влагаме четири милиона $ ", връща лентата обратно някогашният длъжностен министър. Единият от вложителите е на 72 година и упорства Кирил да му се обажда всеки ден, с цел да е наясно по какъв начин вървят нещата.

Младият ученик на Харвард обаче е уверен в своите качества и работи с обсег. За към месец и половина купува ливади на Околовръстното на столицата за четири милиона. После схваща, че огромна израелска компания е станала притежател на прилежащите терени.

" И аз си крещя, че съм необикновен - освен че бързо ги вложих милионите, ами и най-хубавите в бранша влагат до мен. Звъннах в Ню Йорк и заявих, че огромна компания ще строи най-големия мол в София и на следващия ден ще се срещна с нейния изпълнителен шеф и ще повеждам договаряния, тъй като терените ни са прилежащи ", споделя Петков.

На срещата му оферират цялостна съгласуваност. " Ще разделим инфраструктурата, ще спестим най-малко един милион, ще се развием и ще популяризираме дружно. Аз бях на върха на моята история. Звъня отново на дядото в Ню Йорк и му описах всичко. Той ме изслуша и ме попита: " Стиснахте ли си ръцете? ". Отговорих му " Да! ". " А преброи ли какъв брой пръсти ти останаха на ръцете? ", запита ме той.

На идната заран обаче Петков схваща,  че израелската компания преди малко е купила един парцел в ​неговия имот, тъкмо по средата, и по този начин блокира целия му план. Паникьосан, звъни в Ню Йорк и получава разпореждане да отвърне със същия ход. Въпреки безумно високата цена на закупения терен. Така със съседа евреин взаимно се блокират. За похлупак, най-после локален състезател от Челопечене се оказва притежател на сервитута на Ботевградско шосе, който е дълъг 600 метра пред двата парцела и е необятен единствено 2 метра. " Той ми сподели, че имам парцел, в който той притежава  идеална част и ми е съсобственик и сътрудник, поради което нищо не мога да построя без него. И ето, след Харвард, след всичките уроци, след бързата инвестиция на 4 милиона, аз бях с една морава, през която нямаше достъп, със съседите се бяхме скарали грубо, бяхме си заключили парцелите, а локалният състезател в Челопечене ми държеше идеална част, вход и излаз. Това си беше чист неуспех. Отидох отново да приказвам с този човек. Той ми предложи да изнудим американците за 400 000 евро и да си ги разделим. " Мисля, че те ще си платят, тъй като нямат избор. Заключени са от всички страни. Аз си държа на думата! ", сподели ми той. 

Казах " не ". Това е парадокс, плана го губим, само че това не мога да го направя. Просто си потеглям отсам. Той сподели: " Тръгваш си от 200 000 евро просто по този начин? Такива хора не съм срещал! Ти в действителност ли ще правиш ритейл парк? Омръзна ми от брокери и спекуланти. Ако го правиш в действителност, ще ти дам парцела без пари ". Съгласих се. На сутринта отиваме, приписа ми единия парцел начело и идеалната част, без да желае нищо. Не единствено това, ами и другата компания бяха наели джипове да го плашат в Челопечене, само че той си удържа на думата. Накрая си разменихме парцелите със съседите, тъй като нямаха избор. Проектът се случи ", споделя за непредвидения хепиенд Кирил Петков.

Признава, че е научил няколко урока от тази история.  " Първо, каквото и да се случи, би трябвало да направиш най-хубавото, което можеш. Когато стане най-тежко - би трябвало да си държиш на правилата. Винаги има излаз ", обобщава предприемачът, който след късия престой във властта направи летящ старт в политиката.

" В нашето ново занятие знаем, че нямаме целия опит на света, само че въпреки това, през тези 4 месеца в Народното събрание доста ясно видяхме, че нещата, в които имаме вяра, че могат да се случат, частично се случиха. Другото, в което имаме вяра, е, че в случай че тези сполучливи 4 месеца можем да ги продължим 4 години, България ще наподобява по различен метод ", уверен е новият политик.  

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР