Макар до неотдавна червената леща да се възприемаше от мнозина

...
Макар до неотдавна червената леща да се възприемаше от мнозина
Коментари Харесай

Как се приготвя червена леща?

Макар до наскоро алената леща да се възприемаше от мнозина за прекомерно екзотична и непозната за нас, тя към този момент може да бъде срещната в доста от родните магазини. Какво обаче да вършиме с нея и по какъв начин тя се подготвя, ви предлагаме да научите от следните редове.

1. Червената леща в действителност е белена леща и с изключение на да я измиете доста добре, по време на готвенето ѝ не е належащо да изхвърляте първата или втората вода - особено деяние при готвенето със зелена или кафява леща.

2. За разлика от типично нашенската леща, алената леща се готви доста по-бързо от нея (ако на елементарната леща ѝ трябват към 20 мин, с цел да е подготвена, то на алената леща се вари единствено към 7 мин) и вероятността да я " преварите " е голяма. Ако желаете да приготвите с нея елементарна чорба от леща, а не кремсупа, то тогава слагайте мечтаните от вас зеленчуци (морков, лук, чушки, чесън) преди самата леща. При предпочитание можете да ги запържите авансово, само че това не е целесъобразно, в случай че спазвате някаква диета. За усет можете в края на готвенето да добавите просто на върха на ножа малко масло. Това е единствено в случай, че държите в супата ви да има някаква лой.

3. Сигурно сте чували, че с цел да се сготви по-бързо елементарната леща, солта към нея се прибавя в края на варенето ѝ. Ако желаете да приготвите елементарна чорба или яхния с алена леща, която да не се е разварила, то умерено можете да прибавите солта при започване на готвенето. Това важи и за доматите, доматения сок или доматеното пюре, в случай че предвиждате да добавяте нещо с по-кисел усет.

 Яхния от алена леща

4. Поради обстоятелството, че алената леща се разварява доста бързо, тя е изключително подобаваща за приготвянето на кремсупи или пюрета. Предвид последното, не си мислете, че пюре може да се подготвя единствено с картофи. В някои страни да вземем за пример е класика към рибни ястия да се сервира и пюре от алена леща за гарнитура.

5. Червената леща е подобаваща и за приготвянето на кюфтета от леща, което пък е класика в арабската кухня. Така че не се колебайте, а разнообразете вашата софра с по-нестандартни и в действителност вкусни ястия, приготвени с алена леща.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР