Макар да са типично летен плод, с домати можем да

...
Макар да са типично летен плод, с домати можем да
Коментари Харесай

Идеи за предястия с пълнени домати

Макар да са типично летен плод, с домати можем да се снабдим целогодишно. Сами се досещате, че отвън сезона си, доматите не са толкоз вкусни, заради което е по-добре да ги употребявате единствено в предписания, в които те се подлагат на термична обработка, а не ги консумирате пресни.

Казваме всичко това, тъй като в следните редове ще ви предложим няколко хрумвания за предястия с пълнени домати и е добре да вземете поради, че когато желаете да приготвяте предписания с пресни домати, които не запичате във фурната, то е по-добре да избирате единствено сезонните летни домати.

Те имат великолепен усет и мирис, на които можете да се насладите, без да ги подлагате на термична обработка.

Независимо към коя рецепта се насочите, е значимо да знаете, че доматите се разрязват от страната на дръжката им за да си осигурите похлупачета. Вътрешността на доматите се издълбава с лъжица, те се пълнят с плънка по желание и по-късно или непосредствено се сервират на масата или авансово се запичат във фурна.

Ето и няколко хрумвания за предястия с пълнени домати

Пресни пълнени домати с крема сирене, праз и маслини

 Предястие с пълнени домати

Смесете в купа ситно нарязан праз, нарязани на шайби маслини, крема сирене и подправки по ваш усет, тъй че да получите леко пикантна разядка. Издълбайте доматите и ги напълнете с приготвената от вас разядка. Не е належащо да изхвърляте вътрешността от издълбаните домати, тъй като можете да я употребявате за други кулинарни цели.

Пълнени домати със зелена салата

Пригответе салата от айсберг, авокадо и пармезан, към която сте добавили обичания ви дресинг. Напълнете салатата в домати и я поднесете по този начин на масата. Ще бъдете сюрпризирани какъв брой похвали ще получите за хрумването си.

Пълнени домати със сирене и яйца

 Пълнени домати с яйца и сирене

Вероятно това е най-често срещаният метод да приготвите пълнени и изпечени на фурна домати. Просто издълбайте доматите и си пригответе примес от натрошено сирене или извара, разрушени яйца, черен пипер и зелени подправки по ваш усет ( копър, магданоз, свеж лук, див чесън и т.н.). Напълнете с тази примес доматите, поставете похлупачетата им и ги изпечете до цялостна подготвеност в авансово загрята на 180 градуса фурна. Поднесете със свежа зелена салата.

Пълнени домати с ризото

 Пълнени домати с ориз Снимка: Албена Асенова

Пригответе ризото по ваш избор, без значение дали ще е зеленчуково, месно или с риба и морски деликатеси. Издълбайте няколко едри домата и ги напълнете с към този момент готовото ризото. Върнете похлупачетата на мястото им и печете доматите към 20 мин в авансово загрята на 180 °C фурна.

Пълнени домати с кайма и ориз

 Пълнени домати с ориз и кайма

Обикновено с плънка от кайма и ориз пълним чушки, тиквички и патладжани или пък я използваме при увиването на сармички. Е, тук ще ви предложим по-нетрадиционна и съобразителна концепция. Пригответе си плънката от ориз и кайма, като към нея можете да добавите и издълбаната сърцевина на доматите. След като към този момент сте задушили плънката и течността от доматите се е редуцирала (плънката би трябвало да е полуготова за консумация), напълнете с тази примес издълбаните домати, поставете върху тях похлупачетата им и ги запечете в авансово загрята на 180 °C фурна.

Пълнени домати със зимни салати

 Пълнени домати със зимна салата

Вероятно най-харесваните зимни салати са съветската и снежанката. Пригответе ги по отношение на обичаната си рецепта, само че с цел да бъдат сервирани на трапезата по по-екзотичен метод, то ги поднесете напълнени в домати. Излишно е да ви подсещаме, че самите домати би трябвало да са пресни, а не да ги запичате във фурната.

Пълнени домати с паста и босилково песто

 Пълнени домати с паста

За да приготвите тези пълнени домати, е належащо да изберете по-дребна паста като Анелети, Ачини ди пепе, Дитали, Конкилие или Орзо, а не обичайните спагети или талиетеле. С последните просто мъчно бихте напълнили доматите. Сварете пастата по отношение на упътването на производителя, отцедете я и прибавете към нея маслини, зехтин и босилково песто. Разбъркайте всичко добре и с тази примес напълнете доматите. Можете да поднесете доматите пресни или да ги запечете във фурна. Така ще разполагате с изтънчено предястие, което може да бъде и доста засищащо.

Пълнени домати с фасул

Пригответе гъста яхния от фасул, прецедете я и запържете всичко в лой, към която сте добавили брашно и червен пипер. Идеята е да се получи гъста примес, с която да напълните доматите, тъй че пълнежа им да не се разтича. Изпечете напълнените домати за към 20 минути в авансово загрята на 180 °C фурна и се насладете както на усета им, по този начин и на типа им.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР