Макар че лихвите растат значително по-бързо в САЩ, собствениците на

...
Макар че лихвите растат значително по-бързо в САЩ, собствениците на
Коментари Харесай

Идва ли имотна криза? Тенденции при имотите в цифри

Макар че лихвите порастват доста по-бързо в Съединени американски щати, притежателите на парцели в Европа наподобяват по-уязвими към по-скъпия дълг. Според Bank of America, имотните компании в еврозоната имат междинни чисти отговорности 14 пъти над плануваните им облаги преди лихви, налози и амортизации, по отношение на шест пъти в Съединени американски щати.

След няколко години на плевел напредък в този момент ще виждаме наклонност на световно стесняване на цените на парцелите през 2023 година. Някои предпоставки са международни, други са частични и въздействат на обособените пазари.
Ниските лихви на ипотечните заеми разрешиха на доста вложители, някои от които не толкоз платежоспособни, да закупят недвижими парцели, а в този момент виждаме противоположната наклонност.

Експертите от уеб страницата за недвижими Реалистимо проучват последните трендове в имотния бранш в България, Европа и света, с цел да очертаят какво крие бъдещето и по какъв начин да реагират притежателите на парцели или евентуалните купувачи.

Световните трендове при цените на недвижимите парцели

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи главните си лихви общо със 125 базисни пункта в разстояние на по-малко от два месеца. Очакват се още две нараствания до края на годината, което в допълнение ще изстреля лихвите нагоре. Този цикъл на сгъстяване на паричната политика ще бъде най-бързият от основаването на еврото.

Банковият бранш в еврозоната е стабилен, само че в миг, когато се обрисува криза, ЕЦБ упорства кредитните институции да ревизират упованията си за личен капитал преди предстоящата тежка зима.

Австралия, Испания, Обединеното кралство и Канада са имали най-висока централизация на жилищни заеми с изменчив лихвен % като дял от новите заеми през 2020 година, .

В Полша, където месечните вноски по ипотечни заеми за някои се удвоиха с по-високите лихви, държавното управление се намеси, с цел да разреши отсрочване на заплащанията по заемите за до осем месеца.

Миналогодишният най-горещ заможен пазар в Европа - Швеция, също регистрира забележителен спад. Цените на жилищата паднаха с 8% от пролетта, като доста локални икономисти чакат спад до 15%.

Спадът на цените на недвижимите парцели се вижда и в Обединеното кралство. Стойностите на жилищата остават без смяна или падат в близо половината от лондонските квартали, демонстрира разбор на Bloomberg. HSBC предупрждава, че търсенето евентуално ще се намалее със сериозните 20% през 2023 година.

Но имотни катаклизми предстоят освен в Европа.

Нова Зеландия, където цените на парцелите се покачиха с към 30% единствено през предходната година, е пример на пандемичния жилищен взрив и неговото мъртвило. Централната банка увеличи лихвените проценти седем пъти за 10 месеца, а цените на жилищата паднаха с 11% през юли по отношение на пика през ноември 2021. Местни икономисти предвиждат сериозен спад с до 20% на цените на недвижимите парцели в Нова Зеландия.

Китай се бори с ескалиращата имотна рецесия, обвързвана с вълна от несъблюдение на отговорностите на огромни китайски строителни бизнесмени и кредитополучатели, които задържат заплащания по ипотеки за непостроени домове. Ситуацията е непредсказуема и се стигна до митинги пред банкови клонове в страната, което докара до намесата на военните за попречване на спомагателна ескалация.
Най-тревожно обаче е ситуацията с имотния пазар в далечна Австралия. Там цените на жилищата през август означиха най-големия си месечен спад от съвсем 40 години.

Същевременно развихрилата се инфлация в Турция кара доста жилища и къщи в селища, които са наоколо с турското морско крайбрежие, без значение от района.

Имотните трендове в България

На някои европейски пазари към този момент се забелязна понижено търсене и част от притежателите стартират да продават.

Тази година в България се чака да бъде първата година, в която ще приключим с действителен спад в цените на недвижимите парцели. Това е по този начин единствено в случай че вземем в поради инфлацията в България. Номинално цените на недвижимите парцели се повишават с към 10%. Но, откакто инфлацията се чака да е към 17%, то се чака да има действителен спад на цените на парцелите.

Допълнително отражение върху българската банкова система от покачването на лихвите от Европейската централна банка ще забележим през 2023 година. Това ще докара до в допълнение понижение на продажбите, което постоянно води и до нарастване на цените на парцелите чартърен.

Съдейки по имотната картина по света, в България можем да чакаме спад на броя покупко-продажби с парцели, задържане или понижаване на имотните цени и хипотетичен напредък на парцели чартърен поради по-високите лихви и към момента високи цени. Все по-малко хора могат да си разрешат лично жилище и се насочват към недвижими означават от Реалистимо.

В Реалистимо, както частни лица и притежатели могат да разгласяват частни разгласи, по този начин и професионални организации могат са показали цялото си портфолио от недвижими парцели за продажба и наем. Допълнително в платофмата се разгласяват и търгове (публични продани) на парцели от държавни и частни правосъдни реализатори, синдици, общини и държавни компании

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР