Макар че България не е водещата страна по пиене на

...
Макар че България не е водещата страна по пиене на
Коментари Харесай

Какво съдържа родната бира и как да разпознаем качествената

Макар че България не е водещата страна по пиянство на бира в света, когато настъпят летните жеги, няма по-търсена напитка у нас. Какво обаче съдържа родното питие и по какъв начин да разпознаваме качественото от некачественото, разкрива рубриката Чети етикета на bTV.

В Германия наличието на бирата е несъмнено със закон - ечемичен малц, хмел, вода и пивоварни дрожди. Законът съществува още от 1516 година и се съблюдава от цялата промишленост до през днешния ден.

У нас също има стандарт за бирата, съгласно който 40% от малца и 20% от хмела да са от България. Но с държавния стандарт от 1981 година се разрешава и заместването им с царевичен грис.

Царевичният грис е най-хубавият сурогат на хмела, твърди професор Йовчо Кабзев, експерт по технология на бирата.

 Бира

По негови думи качествената бира се разпознава по пяната – тя би трябвало да е минимум 3 сантиметра и да се задържа за от 3 до 5 минути. Ако бирата има слаба пяна, значи, че в нея е вложено огромно количество немалциран ечемик.

Според специалистите няма причина да твърдим, че родната бира е по-некачествена от тази, създавана в чужбина. Тестовете от самостоятелни лаборатории демонстрират, че това са единствено легенди.

Производителите у нас постоянно са упреквани, че стабилизират бирата си със алкохол, с цел да бъде по-трайна. Изпълнителният шеф на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова изяснява, че производителите употребяват само пастьоризатор, който удължава периода на валидност до 9 месеца.

 Бири

Все повече огромни концерни се връщат към историята и към технологиите от соца, когато се произвеждаше по-вкусна бира, прибавя Радомирова.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР