Мъжкият национален отбор допусна една от най-срамните загуби в цялата

...
Мъжкият национален отбор допусна една от най-срамните загуби в цялата
Коментари Харесай

Мондиал `22 звърши с резил за българския волейбол

Мъжкият народен тим позволи една от най-срамните загуби в цялата история на българския волейбол. В последния си мач от международното състезание в Полша и Словения селекцията на Николай Желязков пропиля 5 мачбола, три от които следващи, и отстъпи с 2:3 (20, -20, -23, 23, -16) пред тоталния новобранец Мексико.

След двете тежки провали с по 0:3 против любимците в шампионата Полша и Съединени американски щати отборът ни се нуждаеше от наложителна чиста победа във финалния си мач от група С, с цел да резервира някакви илюзорни шансове да продължи на 1/8-финалите като някой от четирите най-силни трети тима в шестте потока от първата фаза. При това триумфът трябваше да е с най-малко 20 точки разлика в общия резултат.

И българските волейболисти започнаха обещаващо, взимайки безапелационно първия гейм. От втората част нататък обаче нещо в главите на националите ни се счупи непоправимо и те рухнаха както душевен, по този начин и тактически и механически.

Не им оказа помощ даже осъщественият поврат в четвъртия гейм, в който мексиканците бяха на 2 точки от още по-изразителен резултат против тогавашното чудовище на международния волейбол. В тайбрека българските " трикольори " стигнаха на косъм от изплъзване от резила, само че не съумяха да затворят мача от 14:11.

Старши-треньорът Желязков направи единствено една смяна в стартовата си шесторка, сменяйки посрещача Мартин Атанасов с Асапрух Аспарухов. Атанасов беше записан като втори либеро, а неговото място измежду полевите играчи зае контузеният Тодор Скримов - нещо изцяло необяснимо, тъй като опитният нападател се появи единствено мимолетно на игрището.

Отборът ни стартира с разпределител Георги Сеганов, диагонал Цветан Соколов, посрещачи Аспарух Аспарухов и Александър Николов и центрове Алекс Грозданов и Светослав Гоцев, а либеро беше Владислав Иванов. Освен Скримов като запаси влязоха Светослав Иванов, Добромир Димитров и Николай Колев.

Капитанът Соколов осъществя 24 т. (2 аса, 1 блок), а Николов добави 21 т. (2 аса, 1 блок), само че напъните им отидоха на вятъра. Над всички в дуела в зала " Сподек " в Катовице беше мексиканският диагонал Диего Гонсалес с 33 т. (4 аса, 3 блока), а още от двама от съотборниците му способстваха с двуцифрен актив за историческия триумф на отбора си - Хосуе Лопес с 16 т. (4 аса) и Аксел Тейес с 11 т. (1 ас, 5 блока).

Окончателната позиция на България в крайното класиране на Мондиал `22 ще стане известна след изиграването на всички мачове от груповата фаза на следващия ден вечер. Мястото отвън Топ 16 обаче сигурно ще означи ново дъно за отбора ни при участията му на международно състезание.

Досега най-слабото показване на волейболистите ни е отреждало на страната ни 13-а позиция в шампионата на планетата - през 2002 и 2014 година А историята помни един сребърен (1970) и четири бронзови медала (1949, 1952, 1986, 2006) за България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР