Мажена Луция Риш-Панова е на 56 години, от Краков, но

...
Мажена Луция Риш-Панова е на 56 години, от Краков, но
Коментари Харесай

Мажена от Фермата: Жените над 50 са в разцвета на силите си

Мажена Луция Риш-Панова е на 56 години, от Краков, само че живее в София. От 15 години тя е началник на патологията в болница „ Света София “ и е един от най-уважаваните гинеколози в България. В нейните ръце за първи път проплакват децата на известни българи като Мария Илиева, Димитър Рачков, Криско и Евтим Милошев. Родена е в Полша, само че от 30 години живее у нас. В България среща любовта на живота си. Със брачна половинка си основават прелестно семейство, имат наследник. Мажена е католичка, а религията е извънредно значима за нея. Младият й дух я поддържа в добра физическа, психическа и прочувствена форма. Кара ски и три пъти седмично играе тенис. Редовно излиза с приятелки, с които се забавлява до зори.

-Влязохте във „ Фермата “, с цел да покажете, че дамите не трябва да бъдат подценявани поради възрастта си. Смятате ли че успяхте и за какво, съгласно вас, у нас на дами в разцвета на силите се гледа като на баби?

-Влязох във " Фермата ", с цел да преживея едно по-различно премеждие, да избягам от всекидневието си и да се предизвикам, само че също и да покажа, че дамите над 50-годишна възраст към момента са в разцвета на силите си. Като подарък от предаването си взимам страстта, другарството и опита. Доказах, че дамите на моята възраст не би трябвало да се отхвърлят, а да сграбчват всеки миг от живота, тъй като всяка секунда е неповторимо прекарване. Смятам, че това се видя и на екрана. А че в България на дамите в разцвета на силите им се гледа като на баби, приписвам на народопсихологията.

-Вие на какво дължите вашата виталност?

-На младия ми дух, поддържан от непрекъснатия ми контакт с младежи. И, най-много, на ежедневната ми среща с новия живот.



-Коя от дейностите в стопанството ви бе най-трудна и коя ви доставяше най-голямо наслаждение?

-Най-голямо наслаждение ми доставяше грижата за животните. За мен беше предизвикателство да предотвратя проблем с вимето на една от кравите. Почувствах се доста задоволена и от грижите към дребното, изоставено теленце Рошко. Направих всичко допустимо то да не усети неналичието на майка си. Не ми е било мъчно в стопанството, прекарването ми носеше основно наслаждение.

-Кой заслужава да завоюва „ Фермата “?

-Според мен, " Фермата " би трябвало да завоюва човек, който е правилен, обективен, толерантен и отборен състезател. За мен това е Иван.

-Вие какво щяхте да вършиме с паричната премия, в случай че бяхте спечелили?

-Щях да я даря на болница ПСАГБАЛ “ Света София “, в която работя, тъй като тя ми е дала задоволително за израстването ми като доктор.



-Преди Вас ненадейно от предаването си потегли Гечо. Как гледате на постъпката му? Може ли сходно отношение към дамите да се случи в Полша или българите са прекалено много мачовци?

-Не считам, че Гечо е показал физическа експанзия. Поведението му по-скоро е израз на угриженост към всички ни. Гечо реагира по този метод заради своята емоционалност и темпераментност. За мачовщината, мисля, че не е обвързвана с народността, а с самостоятелните особености на всеки мъж.

-Съжалявате ли, че избрахте България пред родната Полша? Какво у нас Ви нервира най-вече?

-Не скърбя. Тук е моята обич, моето семейство, моите другари и сътрудници. Полша си остава моята татковина. В България ме нервира криворазбраната цивилизация.

-Като вярваща католичка какво е вашето мнение за абортите? Успяхте ли да видите папа Йоан-Павел Втори и Франциск при визитите им у нас?

-Моето мнение е, че всяка жена би трябвало да има право на избор. Абортът може да е по избор или по медицински показания. Когато се касае за аборт по медицински показания, мога да изразя професионално мнение, защото най-често тези случаи са несъвместими с живота. По време на визитата на папа Йоан-Павел Втори и папа Франциск у нас бях поканена от полската общественост в България и тогава имах опцията и достойнството да се срещна с тях.

-Във вашите ръце са проплакали стотици бебета. Помните ли обаче първото раждане, в което трябваше да се справите сама?

-Да, помня го добре. Да взема за пръв път новия живот в ръцете си беше неповторимо преживяване. За моя наслада, тези специфични преживявания не престават и до през днешния ден.

-Вие сте майка на наследник. Ще акуширате ли при появяването на внука ви или не желаете да се ангажирате с сходен прочувствен миг?



-Защо не? Това ще е най-вълнуващото за мен предизвикателство - да взема в ръце моето бъдеще.

-Разкажете ни малко повече за родителите си, имате ли родственици в Полша и по какъв начин гледат те на присъединяване Ви в реалити предаване?

-Възпитана съм от семейство на икономисти с висок морал и постоянно съм имала огромен почит към тях. Поддържам връзка с майка ми и моите родственици. Полша постоянно ще остане в сърцето ми, тя е моето отечество. Аз ще си остана полякиня, живееща в България.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР