Мъж, обвинен в подпомагане на заговор за отвличане на Уитмър, казва, че е трябвало да се обади на полицията

...
Мъж, обвинен в подпомагане на лидерите на план за отвличане
Коментари Харесай

Мъж, обвинен в подпомагане на лидерите на план за отвличане на губернатора на Мичиган, отрече всякаква роля в понеделник, но призна, че е трябвало да се свърже с полицията, когато се заговори за получаване на експлозиви .

„Изглежда ставаше сериозно“, каза 41-годишният Уилям Нул пред съдебните заседатели в съдебна зала в северен Мичиган. „Не знам дали някога щяха да преминат през това, но за мен беше достатъчно да не искам да участвам.“

Нул, брат Майкъл Нул и Ерик Молитор са съдени в Окръг Антрим, последният от 14 мъже, обвинени в щатски или федерален съд, откакто агенти на ФБР разбиха заговор за отвличане срещу губернатор Гретхен Уитмър само седмици преди президентските избори през 2020 г.

Властите казаха, че мъжете са антиправителствени екстремисти, които също бяха бесни от ограниченията, наложени по време на пандемията COVID-19.

Нулс и Молитор са обвинени в предоставяне на материална подкрепа за терористични актове, а именно подпомагане на лидерите Адам Фокс и Бари Крофт младши, които бяха осъдени миналата година във федералния съд.

Няма спор, че Nulls са участвали в обучение в стил милиция с десетки хора през септември 2020 г. и след това се присъединиха към малка група, която измина 75 мили същия уикенд, за да види брега на езерото на Уитмър ваканционен дом.

Но Уилям Нул каза, че не е имал активна роля в наблюдението и първоначално не е знаел, че целта на нощното пътуване е била да види къщата на Уитмър. Той каза, че Фокс и Крофт често са били „наполовина изпечени“ с марихуана и бълват „луди изказвания“ срещу държавни служители.

Нул каза, че се е разтревожил на следващия ден, когато Фокс, Крофт и други са говорили за получаване на бомба евентуално да взриви мост близо до дома на Уитмър.

„Буквално се вгледах в очите на брат ми“, свидетелства Нул. „В този момент съм замесен в нещо, в което не искам да участвам.“

Адвокатът на защитата Дамян Нунцио попита: Защо не извикам полиция?

„Аз бих искал - отговори Нул. „Не исках повече да имам нищо общо с това. ... Трябваше, предполагам.“

Нул обясни по-рано на съдебните заседатели, че е създал собствена милиция през 2015 г., отчасти за да защити хората, които искат да се обединят в полза на президентската кампания на Доналд Тръмп. Той каза, че също е участвал в протести срещу ограниченията срещу COVID-19, обикновено носейки бронежилетки и оръжия.

Информатори и агенти на ФБР под прикритие са били в групата на Фокс в продължение на месеци, правейки записи и събирайки доказателства. Уитмър не е бил физически наранен.

Девет мъже бяха осъдени чрез признания за виновни или в три процеса, докато двама бяха оправдани.

След като заговорът беше осуетен, Уитмър обвини Тръмп, казвайки, че е дал „утеха на онези, които сеят страх, омраза и разделение“. Тръмп нарече плана за отвличане „фалшива сделка“ през август 2022 г.

___

Следвайте Ед Уайт на http://twitter.com/edwritez

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР