Махонията /Mahonia/ представлява вечнозелен храст с родина Северна Америка и

...
Махонията /Mahonia/ представлява вечнозелен храст с родина Северна Америка и
Коментари Харесай

Махония

Махонията /Mahonia/ съставлява вечнозелен шубрак с татковина Северна Америка и Източна Азия. Принадлежи към семейство Киселтрънови.

Въпреки че произходът на махония е толкоз отдалечен, тя се усеща доста добре в нас и е всеобщо употребена за озеленяване. Махонията е известна в България, тъй като с изключение на красива, тя е устойчива и непретенциозна.

Само един шубрак в градината е изцяло задоволителен да я промени и освежи за дълго време. Едрите кожести и лъскави листа могат да покафенеят или опадат при по-сурова зима, само че но през пролетта се появяват в целия си искра, с помощта на устойчивите корени.

Видове махония

Съществуват няколко типа махония, само че в България се отглеждат единствено два:

Махония аквифолиум /Mahonia aquifolium/ - тя е по-подходяща за нашите климатични особености. Цъфти напролет /април-май/, с доста красиви жълти цветове. През зимата листата трансформират цвета си в кафяв и червен. Храстът доближава височина 100-150 см.

 Растение Махония

Плодовете са зърнести, сочни и лепнат поради своето зърнесто покритие. Те стартират да зреят в края на юли и началото на август. Имат освен декоративни стойности – богати са на витамини и се употребяват за подготвяне на сокове и желета. С красивите си листа махонията служи за изработка на сухи букети, венци и украси.

Махония японикум /Mahonia japonicum/ - този тип махония се смята за по-елегантен и хубав, само че за сметка на това е много по-капризен. В нашата страна се среща по-рядко, тъй като изисква по-мек климат.

Махония японикум също е с неопадащи листа, само че те са по-широки и наподобяват на ветрила. Размножава се със семена, отводки и стъблени резници.

Отглеждане на махония

Махонията избира влажни и сенчести места. Издържа на мраз, само че при по-продължително захлаждане и задържане на минусовите температури листата потъмняват, а при под – 18 градуса по-младите клончета даже измръзват.

Затова махонията се отглежда по-често в по-топлите елементи на страната – южните райони и Черноморието. Мощната коренова система оказва помощ през пролетта бързо да избият нови издънки към измръзналите клончета. Увредените елементи би трябвало да се изрежат.

 Плод Махония

Единичната махония не е прекомерно ефектна, изключително откакто премине интервалът на цъфтежа. Затова се засажда в групи за покриване на секторите под огромни дървета, покрай здания.

Може да се комбинира с други по-дребни типове, добре виреещи на сянка, само че следователно не трябва да се подкастря, с цел да не ги задуши.

Ползи от махония

Освен декоративно, махония е и лечебно растение. Европейските преселници и индийците са употребявали корените ѝ за изработката на тонизиращ чай.

Лечебният резултат се дължи на съдържащите се в кората на стъблото съставки, които имат доста висока биологична интензивност – това са алкалоиди с жлъчегонно и кръвоспиращо деяние.

Плодовете на махония също имат лечебни свойства, тъй като изобилстват от витамин С, пектин и монозахариди, които усъвършенстват обмяната на веществата в организма.

В Съединени американски щати от плодовете се вършат желета, виновност, коктейли. Сушените плодове са съставки на мюсли, а соковете се употребяват за заливки на сладоледи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР