В София или в Пловдив трябва да бъде Панагюрското златно

...
В София или в Пловдив трябва да бъде Панагюрското златно
Коментари Харесай

Два града спорят къде да бъде Панагюрското златно съкровище

В София или в Пловдив би трябвало да бъде Панагюрското златно богатство? Днес общинският съвет в Пловдив одобри единомислеща декларация, с която прикани най-ценното ни златно богатство да бъде изложено за непрекъснато в археологическия музей в Пловдив.

Решението за това обаче би трябвало да вземе министърът на културата, защото то е открито подземен и по тази причина принадлежи на страната. Страстите към тематиката се разгорещиха на фона на идната галерия през есента в музея " Гети " в Лос Анджелис.

Дали ще бъде спор сред музеите в София, Пловдив и Панагюрище или с наследниците на откривателите - въпросът при кого би трябвало да бъде Панагюрското златно богатство се появява през годините. Стара история разкава, че след намирането му, археологическият музей в Пловдив и Археологическият музей при Българска академия на науките по едно и също време получават известие за това, само че от Пловдив идват по-рано. Ето за какво то е записано в тяхната книга. Този факт се трансформира в насочна точка за следващия спор.

" Договорът сред археологическия музеи и НИМ е завършил. И даже сега няма правно съображение Панагюрското златно богатство да бъде в София ", сподели Борислав Инчев, общински консултант.

" С декларацията единственото, което можем да създадем, е да заявяваме нашето противоречие Панагюрското златно богатство да бъде отвън дома си, който е арехологическият музей в Пловдив, защото както сътрудника сподели, то е заведено първо в инвентарната книга в Пловдив ", разяснява Яна Димитрова, общински консултант.

Пренсянето му в Националния исторически музей е обвързвано с концепцията всеки чужденец, който дойде у нас, да може да добие визия за страната ни, виждайки най-ценните ѝ съкровища на едно място. Един от най-големите проблеми, които би основало връщането на Панагюрското златно богатство от НИМ в Пловдив е пътуването му отвън рамките на България за интернационалните изложения, защото документите за тях се приготвят от НИМ и Министерството на културата.

Днес Общинският съвет в Пловдив въпреки всичко съобщи единомислещо желанието си съкровището да се върне в Пловдив.

" Тази декларация няма да има юридическа стойност. Последната глоба има Министерството на културата. Ако те решат да бъде върнато съкровището, аз съм длъжна да се подчиня, само че с огромно отегчение ", сподели доцент доктор Бони Петрунова, шеф на НИМ.

Решението е в ръцете на министъра на културата, който има вяра, че то би трябвало да бъде в Националния исторически музей.

" В страната би трябвало да има едно място, на което би трябвало да бъдат представяни нашите национални полезности. Това място си носи името - НИМ. Ако желаете, преместете го в различен град! Аз съм ОК! Но би трябвало да има такова място. Не можем да излезем с концепцията, че ще увеличим туристическия поток, като вземем всичко, което е в НИМ и го пръснем из страната кое където е отрито. Тогава туристите просто ще спрат да идват, тъй като няма да тръгнат да обикалят на всички места ", разяснява министърът.

През есента съкровището ще отпътува за музея Гети в Калифорния. По предварителна информация гостуването му ще донесе на музея в Пловдив доходи над 100 хиляди евро. Въпреки разногласията съкровището остава в София, само че е прекомерно евентуално тази история да има продължение.

А музеят в Пловдив ще получи малко над 100 хиляди евро откакто съкровището бъде изложено в музея Гети.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР