Магистри от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" предлагат концепции за

...
Магистри от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" предлагат концепции за
Коментари Харесай

Студенти опитват да превърнат Варненския некропол в туристическа дестинация

Магистри от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър " оферират концепции за социализация на Варненския некропол, в който беше намерено най-старото обработено злато, освен в Европа, само че и в света.

Очакванията са въз основата на подготовката, знанията, които имат студентите, да предложат модели по какъв начин този забавен и неповторим в международен мащаб археологически обект да бъде социализиран, тъй че той да стане наличен за по-широката аудитория.

"Откритието е направено през 1972 година, изследванията на Варненския некропол не престават до 1989 година. През този интервал от време са проучени към две трети от цялата територия на некропола – 296 гроба са разкрити, измежду които са и тези фамозните гробове номер 36 и 41, където са открити най-многото златни находки. Едното е алегорично заравяне, другото е погребението на вожда, като визуализация, направена от професор Йордан Йорданов ", сподели Яни Янев – ръководител на Сдружение "Варненски акропол " пред БНР. Тази година с поддръжката на Сдружението са направени първите стъпки да бъде разчистен теренът, като на идващ стадий ще стартират нови разкопки.

До 2012 година Варненският некропол е частна благосъстоятелност, след което е добит от страната. Впоследствие е трансфериран на общината, а градската администрация го предава на Археологическия музей.

Към превръщането му в туристически обект може да се пристъпи след приключването на разкопките, които може да стартират през идната година, в случай че в същото време бъде обезпечено финансиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР