Магистрала Тракия“ е най-опасната и смъртоносна магистрала в целия Европейски

...
Магистрала Тракия“ е най-опасната и смъртоносна магистрала в целия Европейски
Коментари Харесай

Най-смъртоносната магистрала в ЕС е у нас, коя е

Магистрала „ Тракия “ е най-опасната и смъртоносна автомагистрала в целия Европейски съюз. Това сподели в изявление за БГНЕС Богдан Милчев, ръководител на Управителния съвет на Института за пътна сигурност.

" Няма в Европейски Съюз автомагистрала с такова натоварване и с толкоз доста жертви, колкото има на автомагистрала „ Тракия “ приблизително на километър ", уточни той.
-->
По думите му един от главните проблеми, свързани с пътната сигурност, е, че до този миг в България няма основана методология, по която да бъдат избрани рисковите пътища. В Института за пътна сигурност такава методология към този момент е създадена, която въз основата на данните от Гаранционния фонд дефинира по степен на риск другите области в страната по заплаха, само че тя не е одобрена и призната от страната, изясни Милчев.

„ Определихме 9 пътя в България, които съгласно нашата методология са с най-голям риск от настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи “, посочи Милчев. Той акцентира, че един от най-опасните е път I-5, който започва от Русе и слиза до Маказа, пресича цяла България, и там всяко кръстовище е с евентуален висок риск от настъпване на ПТП, тъй като самото планиране на пътя е " извънредно неправилно и рисково направено ".

Проблемни са и пътищата Русе – Бяла, Пловдив – Карлово, както и ремонтираният път Пловдив – Асеновград, тъй като по Околовръстното шосе не престават да се случват произшествия.

„ В България има 60 000 км пътища, единствено 20 000 км от тези пътища са Републиканска пътна мрежа, 20 000 км са общински улици, и към 20 000 км са четвърти клас улици “, посочи Милчев и изясни, че ще бъдат нужни 50 – 60 година, с цел да бъдат обходени и оправени всички пътища.

„ Затова е толкоз значимо да създадем методология, която да оцени риска, да го приоритизира, и да стартираме с дребното пари, с които разполагаме, да оправяме най-опасните места, а не местата, които са най-шумни и най-вече стачкуват хората “, счита шефът на Института за пътна сигурност.

Той е безапелационен, че в България не можем да приказваме за пътна сигурност. „ По-скоро през последните месеци приказваме за " пътна заплаха ", и в случай че не бъдат подхванати дейности от страна на държавните институции да стартират да ръководят риска от пътнотранспортни катастрофи, то тази заплаха ще се трансформира в опасност за националната ни сигурност “, акцентира Милчев.

На въпроса подготвена ли е страната ни за есенно-зимния интервал, той отговори, че през последните две години, откогато България е в политическа неустойчивост, непрекъснато ни плашат, че зимното разчистване не е обезпечено, обаче в последна сметка се оказва, че някак съумяваме да почистим пътищата.

„ Аз съм уверен, че и тази година пътищата ще бъдат по някакъв метод почистени, но по-големият проблем е целогодишната поддръжка на нашите пътища, тъй като точната дума е: мърляво поддържане “, счита Милчев. Според него точно това е и повода за бързото разрушение на пътищата, които доста бързо стават негодни и рискови за потребление от водачите. Това е и повода той да е на мнение, че е нужна цялостна нова идея за тяхната поддръжка.

„ Крайно време е държавната компания „ Автомагистрали “, която би трябвало, и е основана още през предишния век, да поддържа автомагистралите и първокласните пътища. Липсата на потенциал и запаси в „ Автомагистрали “ я трансформира в една гара " разпределителна " на едни бюджетни средства, което сигурно не е било смисълът на основаване на това сдружение, и е една огромна опция за страната да усили потенциала си по този начин, че тя в действителност да не е подвластна и да не бъде изнудвана от строителните компании със зимното поддържане “, показа Милчев.

Според него най-големият проблем е неналичието на институционално водачество. „ По тематиката пътна сигурност се упражняват безчет специалисти, телевизионни, самоуки, и изобщо хора, които имат предпочитание да получават изява “, сподели той и добави, че ръководството на риска от ПТП е цяла просвета. Шефът на Института за пътна сигурност уточни, че „ кутията на Пандора “ е отворена през 2018 година с авариралия край Своге автобус - точно тогава става действителност, че „ пътищата ни убиват “.

В началото на август 2022 година с повече от 50% са се нараснали жертвите по отношение на първите дни на август 2021 година В края на август т.г. жертвите са толкоз, колкото и през м.г. За първите 20 дни от септември 2022 година има спад на жертвите с 5% по отношение на септември 2021 година, и това демонстрира, че напъните на Министерство на вътрешните работи дават резултат. Въпреки това обаче съгласно специалиста това е извънредно незадоволително, и в случай че Министерство на вътрешните работи не предприеме следващи дейности, резултатите още веднъж ще влошат. „ Всеки един водач, когато е на пътя, не желае да убие или да бъде погубен. И всеки един водач съгласно личните си благоприятни условия дава най-хубавото от себе си, с цел да не загине. Никой не желае да умира или да убива, само че все пак в България се случва непрекъснато “, съобщи Милчев, като пожела на водачите да имат повече шанс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР