Магданозът е известен у нас и като мерудия. Неговата родина

...
Магданозът е известен у нас и като мерудия. Неговата родина
Коментари Харесай

Магданоз, джоджен и чубрица - тихите лечители в кухнята ни

Магданозът е прочут у нас и като мерудия. Неговата татковина е Средиземноморието. В нашата страна се отглежда на всички места. Всички елементи на растението са лечебни - листата, корените и семената. Сок от магданоз се употребява за налагане на ухапвания от инсекти, на циреи и отоци, за унищожаване на пъпки и петна по кожата. Плодчетата му са лечебни при стомашни болести, колики, менструални разстройства, бъбречни рецесии, възпалена простата. Препоръчва се и за увеличение на кърмата при майките.

Как да си приготвим лечебна запарка от магданоз?

В 250 грама вряща вода сипваме 2 супени лъжици ситно нарязани корени. Варим 15 минути и прецеждаме. Пие се по три пъти на ден за два дни.

Настройка от магданоз може да приготвим, като накисваме една чаена лъжичка счукани плодчета в една чаша вода. Оставяме да престои 8 часа. Количеството се изпива за един ден в продължение единствено на една седмица.

А какво знаем за джоджена?

Другото име, с което е прочут джодженът е градинска мента. Отглежда се в цялата страна. Лечебната мощ е в листата му. Има болкоуспокояващо и противъзпалително деяние. Помага при гадене и повръщане, оказва помощ при диарии, усъвършенства храносмилането, оказва помощ при бронхит, главоболие, мигрена, усъвършенства сърдечната активност. Прилага се при жълтеница и камъни в жлъчката. При възпалени венци се прави гаргара със отвара от джоджен.

 Билков чай

Ето по какъв начин да си създадем лечебна отвара от джоджен. Три чаени лъжички наситнени листа заливаме с 2 чаши вряща вода. Захлупваме и оставяме да изстине. Прецеждаме и изпиваме на дребни глътки за един ден.

Подправката чубрица се отглежда на всички места из страната, основно се употребява като кулинарна добавка. Най-разпространена е из Средиземноморието и на изток до Иран. Бере се през юли.

Лечебна е надземната част с цветовете. Чубрицата възбужда апетита, усъвършенства храносмилането, оказва помощ против повръщане, салмонела, диария, сърцетуптене, главоболие, виене на свят, припадъци, положително средство е и против глисти.

Може да си приготвим отвара, като в съд сложим 4 чаени лъжички стрита суха чубрица и залеем с 3 чаени чаши вряща вода. Захлупваме с похлупак и оставяме да престои. Тази доза се изпива на три пъти за един ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР