Магазините и ресторантите отново работят, а през станциите на метрото,

...
Магазините и ресторантите отново работят, а през станциите на метрото,
Коментари Харесай

Киев се връща към живота


Магазините и заведенията за хранене още веднъж работят, а през станциите на метрото, до неотдавна превърнати в бомбоубежища, към този момент се движат влакчета: постепенно нормалността се връща в Киев. Ето какво видя кореспондент на Дъждовни води по улиците на града:

След изтеглянето на съветските войски от покрайнините на града, Киев се разсънва за живот

В началото на април Киев очевидно се оживява. Минувачите и колите по улиците се усилват. Отварят магазини, кафенета, заведения за хранене, фризьорски салони. От локалната администрация оповестиха, че образователните занимания онлайн са възобновени за 90 % от учениците. Киевчаните, напуснали града след, се завръщат по домовете си макар предизвестията на управляващите, че военната заплаха още не е отминала.

Уморени от живота в чужбина

Данните от социологическо изследване на центъра „ Разумков " сочат, че 79 % от бежанците желаят да се върнат в Украйна. В Киев и в този момент всекидневно се завръщат стотици хора. Като 40-годишния киевчанин Андрей, който е съумял да изтегля фамилията си (жена и две деца на 4 и на 6 години) при познато семейство в Полша. „ Исках да се върна и по-рано, с цел да отида на война, само че се наложи първо да се погрижа за издръжката на фамилията ", споделя той.
Редакцията предлага
На пети април сутринта Киев още веднъж беше разтресен от гърмежи на северозапад. Но те не плашат новопристигналите. „ Редовно четем новините, знаем, че сапьори разминират и други покрайнини. Щом видяхме какво са създали руснаците там, незабавно взехме решение да се върнем. Нашето жилище в Киев е останало невредимо, а на мен ми е време да пипвам оръжието или да се включа във възобновяване на разрушенията ", споделя Андрей. На брачната половинка му също ѝ е домъчняло за нейния град и те са подготвени да понесат заплахите и неудобствата, единствено и единствено да се върнат у дома.

Улиците се оживяват от ден на ден

Андрей е удовлетворен, че имат опция да стигнат до дома си и без такси. Централните станции на метрото започнаха работа точно от пети април, откакто от началото на войната се използваха единствено като бомбоубежища и влаковете не спираха там. По информация на градските управляващи, по улиците на Киев още веднъж се движат рейсове от градския превоз, както и трамваи, а цените на таксиметровите транспорти са се върнали към довоенните равнища.

В последната седмица и колите по улиците на града стават от ден на ден. Дори още веднъж са факт нормалните тапи, само че те се образуват най-вече по контролните пунктове и на заходите към мостовете през Днепър, където се ревизират документите на пътуващите.

Рафтовете в киевските супермаркети пък започнаха да се запълват още в последните дни на март. От една страна понижа търсенето, от друга - вносните артикули, доставени от филантропичните конвои в първите дни на, отстъпиха мястото си на нормалните украински хранителни артикули. Постепенно отварят и пазарите за селскостопанска продукция.

„ Щяхме да дойдем и по-рано, само че пътуването по моста от единия до другия бряг трае два часа поради тапите и безкрайните инспекции. А и нееднократно се е случвало да се връщаме поради въздушна паника ", споделя за Дъждовни води един аграрни производител.

На кафе под воя на сирените

Отново работи и дребният бизнес. Както оповестяват от кметството, от началото на април са отворили повече от 760 магазина за хранителни артикули, 400 ресторанта и над 440 автосервиза. Един някогашен тайландски ресторант пък е трансфорат в кухня, където се готви храна за бойците от териториалната защита и за хората, които се крият от въздушната заплаха подземен. „ Рекордът ни бе 510 порции за един ден! Готвим супи, каши. Местните фермери ни обезпечават продуктите ", споделя за Дъждовни води готвачката Екатерина.

Александра стопанисва кафене в центъра на Киев

В съседство е отворило едно кафене. Съдържателката Александра споделя, че дневно обслужват към 50 клиенти. " Виждаме, че от ден на ден хора се завръщат в столицата, клиентите стават повече. Но конкуренцията пораства, защото всеки ден работещите заведения стават от ден на ден. "

Ограниченията падат

Паркингът към един от най-скъпите супермаркети в Киев още веднъж е цялостен с коли, а в ресторанта до него всички маси се оказват заети. Заможните киевчани бързат да наваксатпродължителната възбрана за продажба на алкохол след оповестяването на военно състояние в страната. В останалите супермаркети също са отстранени жълтите ленти, с които от края на февруари до момента бяха закрити щандовете със спиртни питиета.

Киевчани могат още веднъж да вървят и на коафьор. " До началото на май нямаме свободни часове ", споделя собственичката на фризьорски салон Елена. Тя добавя, че без часове подстригват единствено военните и момчетата, които се записват в армията. " Защитниците ни не могат да чакат ", споделя тя за Дъждовни води.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР