Магазинът за канцеларски стоки се превърна в една от най-известните

...
Магазинът за канцеларски стоки се превърна в една от най-известните
Коментари Харесай

Историята на Тифани: От сабите до Одри Хепбърн

Магазинът за писалищен артикули се трансформира в една от най-известните марки бижута Американската компания изкупува на безценица скъпоценности от кралските дворове на Европа
 

Великолепната Одри Хепбърн е една от аргументите бижутата Tiffany да се трансфорат в емблема на лукса. Но през 1837 година, когато в центъра на Ню Йорк отваря порти дребен писалищен магазин, съвсем не се приказва за украшения.
-->
Основателят на магазин Чарлз Тифани е наследник на притежател на повсеместен магазин в Килингли, Кънектикът. Той стартира да оказва помощ на татко си с продажбите още като дете. През 1837 година, когато Чарлз е на 25 години, заема 1000 $ от татко си и дружно с приятеля си от учебно заведение Джон Йънг отварят магазин за писалищен материали и дарове в Манхатън. Най-продаваните артикули в него са порцелановите произведения и бохемския кристал, написа " Комерсант ".

Първа иновация - закрепени цени

Двамата млади търговци първи вкарват закрепените цени. За разлика от множеството магазини, където купувачите научават цената от продавачите и по-късно могат да се пазарят, в новия магазин цената на всички артикули е посочена авансово. Пазарлък няма. Клиентите би трябвало да платят толкоз, колкото е посочено, или да изоставен магазина.

Друга иновация е заплащането на стоките единствено в брой, а не на заем, както в доста други магазини. Разбира се, такива правила отблъскват някои клиенти, само че други са уверени, че това е стабилен магазин, който несъмнено продава качествени артикули.

От 1845 година Tiffany стартира да изпраща на клиентите продуктов азбучник, наименуван Blue Book (синя книга). Компанията го прави и до през днешния ден. Ако в началото каталогът е по-скоро наследник, то по-късно той придобива присъщ тюркоазен цвят, който постоянно се свързва с Тифани. Сега се назовава просто " тифани " и компанията го е патентовала.

През 1847 година компанията стартира лично произвеждане на златни бижута. Тифани се възползва от вълната от революции, която по това време мина през Европа и води до поевтиняване на скъпоценните камъни. От 1885 година Третата френска република стартира да разпродава сбирката от бижута на короната. Tiffany е измежду най-големите купувачи, като заплаща общо към половин милион $.

Златно време през войните

По време на Гражданската война в Америка Тифани открива друга област на активност - доставката на оръжия и муниции за армията. Още през 1862 година компанията става един от главните снабдители на северната войска, а магазините й в Ню Йорк се трансформират във военни хранилища.

Тифани доставя разнородни артикули - саби, хирургически принадлежности, флагове, елементи за униформи. В този случай компанията ползва същия способ, както с бижутата: закупува военни артикули на едро и по-евтино от складовете на европейските армии. И това макар обстоятелството, че сабите се създават основно в Англия, остриетата за тях, несъмнено, в Солинген.

Освен това в продължение на доста десетилетия компанията доставя ордени, медали и други държавни награди. Една от тях - основана през 1919 година, военноморската версия на най-високото военно отличие на Съединените щати, Медалът на достойнството - е импровизирано наречена Кръстът Тифани. Защото дизайнерите на компанията са взели участие в създаването му.

След Гражданската война Tiffany продължава да се развива като компания за бижута. През 1868 година тя към този момент има магазини в Лондон, Париж и Женева. През 1867 година става първата американска компания, която получава премия на влиятелното Световно ревю в Париж.

Още през 19 век Tiffany основава няколко стандарта за бижутата. През 1851 година компанията утвърждава общия стандарт за сребро 925 в Съединени американски щати (925 mg сребро на 1 g сплав). През 1886 година Tiffany пуска диамантения годежен пръстен Tiffany Setting. Той става толкоз известен, че се трансформира в стандарт за сходни бижута.

Но същинската популярност на компанията се дължи на сина на Чарлз, Луис Комфорт Тифани. Той е художник и дизайнер, а през 1902 година, след гибелта на татко си, става първият шеф по дизайна на компанията.

Луис създава известните артикули от цветно стъкло, които популяризират Тифани и носят името на марката. В края на 19-ти и началото на 20-ти век Луис Тифани основава вази, лампи, витражи и украшения в жанр Арт Нуво. Те съставляват мозайка от многоцветно стъкло, разграничена с тънки медни ленти, този способ е изобретен от самия Луис.

Търсят по целия свят нови камъни

В същото време Тифани подхожда все по-сериозно към основаването на бижута. Компанията наема гемолози, специалисти по скъпоценни и полускъпоценни камъни, които пътуват по света в търсене на необикновени цветове. През 1902 година е показан кунцит - розов кристал, кръстен на гемолога Джордж Кунц, който го открива. През 1910 година Тифани показва морганит, камък с друг колорит на розово, открит в Мадагаскар и кръстен на финансиста Джон Морган. През 1974 година компанията изважда яркозелен кристал цаворит, който до тогава е бил прочут единствено на експертите.

Друг камък, обвързван с Тифани, е 129-каратов жълт елмаз, закупен от компанията през 1878 година Дълго време камъкът е употребен в рекламни акции. Докато в последна сметка е подложен в огърлицата, с която Одри Хепбърн е снимана за реклама на кино лентата " Закуска в Тифани ".

В началото на предишния век Tiffany се развива интензивно. Продажбите са нарастнали от 7 милиона $ през 1914 година до 17,7 милиона $ през 1919 година През бурните двадесет години, след Първата международна война, бизнесът на компанията продължава да върви нагоре на вълната на общо повишаване на благосъстоянието и вниманието към лукса.

Голямата меланхолия удря Tiffany много тежко.

По време на Втората международна война Тифани си напомня опита от Гражданската война в Съединени американски щати. Компанията се занимава с произвеждане на артикули за армията, в това число елементи за зенитни оръдия, изтребители и други

От лукса към всеобщата бижутерия

След Втората международна война наподобява, че най-хубавите дни на марката са отминали. 

Това продължава до 60-те години, когато компанията стартира да изживява нов напредък. Той е обвързван с Уолтър Ховинг, който става основен изпълнителен шеф през 1955 година, а по-късно и най-големият акционер. Той взема решение, че концепцията на марката би трябвало да бъде преразгледана. И с изключение на скъпи бижута Тифани ще продава и по-достъпни украшения. Например сребърни пръстени, струващи единствено $3,5. Всичко това има позитивен резултат върху продажбите, които до 1977 година доближават 60,2 милиона $. Ховинг наема няколко известни дизайнери в Tiffany, в това число Жан-Мишел Шлумберже и Елза Перети. Сега техни произведения са в сбирките на доста международни музеи за дизайн.

През този интервал марката Tiffany става в действителност емблематична. Важна роля за това играе американският публицист Труман Капоти, който разгласява романа си " Закуска в Тифани " през 1958 година Но по-важното е, че в Холивуд това произведение е направено на филм през 1961 година с Одри Хепбърн в основната роля. Между другото, по това време освен скромната Холи Голайтли, само че и дъщерята на притежателя на магазина не могат да закусят " в Тифани " по една елементарна причина: в магазина няма кафене. Открито е няколко години по-късно.

Споменаването на марката, бижутата или магазините Tiffany се появява в доста други филми и телевизионни излъчвания, измежду които " Господата избират русокоски ", " Безсънни в Сиатъл ", " Сексът и градът ", филми за Джеймс Бонд и доста други.

Марката се популяризира от разнообразни звезди, измежду които са певицата Бионсе, рапърът Джей Зи, актрисата Натали Портман. Компанията с горделивост означи, че точно от нея през 1904 година бъдещият президент на Съединени американски щати Франклин Рузвелт купува пръстен, с цел да предложи на бъдещата си брачна половинка Елинор. И фактът, че в чест на раждането на едно от децата си различен американски президент, Джон Ф. Кенеди, подарява брошка Тифани на не по-малко (а може би и повече) известната си брачна половинка Джаки.

През 1980 година Tiffany показва още едно от своите емблематични творби - златно сърце с надпис върху верижка. През този интервал компанията към момента се стреми да демократизира своите бижута, да вземем за пример започва сбирка с марката Streetwear Supreme. През същите години дизайнер на компанията става Палома Пикасо, щерка на известния художник.

Сделка за 16 милиарда $

През януари 2021 година Tiffany купи концерна LVMH, който има доста производители на първокласни артикули, в това число Louis Vuitton и Christian Dior. Сделката възлиза на $16 милиарда Така Tiffany още веднъж става частна компания, както при Чарлз Тифани. Сега компанията има повече от 300 магазина в разнообразни страни. Експертите означават, че новият притежател още веднъж е решил леко да промени концепцията на Tiffany - да се върне малко от предходния разкош.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР