Лют спор, съпроводен с обвинения за извличане на политически дивиденти,

...
Лют спор, съпроводен с обвинения за извличане на политически дивиденти,
Коментари Харесай

Инвеститор на реституиран имот отказа да намали параметрите на застрояване

Лют спор, съпроводен с обвинявания за добиване на политически дивиденти, се разигра на срещата сред община Пловдив, вложителите на реституирания парцел на ул. " Асен Христофоров " и живеещите в прилежащите блокове. По създание диалозите минаха в три насоки - дали документите на бъдещия градеж е законна, дали е целесъобразна и дали вложителите биха понижили параметрите на строителството, което считат да разпрострат. Главният проектант на общината Димитър Ахрянов изясни, че смяната на ПУП-а на парцела се е случила през 2008 година. До този миг, съгласно остарялото градоустройство, теренът е бил предназначен за детска градина и плувен басейн. След това обаче е реституиран, прецизира Trafficnews.bg.

Тогава са били направени всичките стъпки по процедурата за смяната на предназначението на терена, като са били дадени и обявления на живеещите в зоната. Тогава е имало оборване на обявлението на ПУП-а от живеещите в един от блоковете. То е влезнало в ЕСУТ като тъжба, която е била отхвърлена, само че по-късно те не са обжалвали решението в Административен съд. Инвеститорите през 2019 година внасят искане за нов ПУП-, който обаче е единствено за смяна на параметрите на строителството. По закон подобен вид ПУП-ове не се афишират, защото не касаят промяна на предназначението на парцела. На база на новия Подробен устройствен план е издадено строително позволение.

Протестиращите насочиха и рецензии към община Пловдив, че позволява сходен вид застрояване, като обявиха, че основният проектант е можел да откаже строително позволение като нецелесъобразно. Те желаеха и доста понижаване на строителните параметри.

От страна на вложителите Пламен Брънков съобщи, че това към този момент един път е сторено. Според първичните параметри на парцела през 2008 година, те са можели да вдигнат 45 - метрова постройка, което разрешавало 16 етажа плюс един и към 250 жилището. Като застрояването е било над 55%. Сградите в новия им тип ще бъдат 10 - етажни, като интензитетът на строителството пада на 45%, а озеленяването също се подвига. Комплексът няма да бъде от затворен вид, точно с цел да не стопира въздушните маси и да има по-голямо разстояние сред самите здания. Той даже съобщи, че притежателите на парцела са се лишили от 40 жилището, макар, че е в техен интерес да има повече РЗП. Общата застроена повърхност ще бъде 17 000 квадратни метра, а паркирането ще бъде обезпечено на 110%.

По време на диалозите обаче се размениха много остри реплики, като съгласно Брънков се вършат опити за изкарване на политически дивиденти. Той сподели, че почита идеите на " Спаси Пловдив ", само че тук нямало място за правене на политика. Асен Костов му отвърна, че те са гражданско съдружие и са срещу застрояването на града. Упреци имаше към кмета на " Южен " към Костадин Язов и община Пловдив за инфраструктурата в квартала, както и че всичко това, което се случва сега може да е нелегално.

Протестиращите споделиха, че когато получат цялостната документи за градежа, ще изготвят тъжба и ще я входират в съда. Инвеститорът също съобщи, че това е единственият път да се дефинира кое е е законно и кое не. Костадин Язов и Димитър Ахрянов бяха безапелационни, че всяка една стъпка, която е направена по този план, е изцяло законна и те нямат друга опция, с изключение на да съблюдават нормативната уредба.

След срещата Димитър Ахрянов дружно с протестиращите седнаха, с цел да им бъде показан планът и да се изясни всичко по него.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР