Людмила Костова-Йосида живее в Япония последните десетилетия. Има групи по

...
Людмила Костова-Йосида живее в Япония последните десетилетия. Има групи по
Коментари Харесай

Да облечеш кимоно за 15 минути без огледало

Людмила Костова-Йосида живее в Япония последните десетилетия. Има групи по българска кухня и бродерия. Представяла е българската кухня на разнообразни конгреси. Нежният й интерес към всеки подробност от бита, историята и природата на Страната на изгряващото слънце не стихва нито за момент. Ето и новото й амплоа, за което споделя тя на страницата си във Facebook. "

Записах се на 5 месечен курс за красиво обличане на кимоно и връзване на оби (колан). Сега мога сама да се оправя с тази не доста лесна процедура, за което съм доста щастлива. В групата бяхме 10 ученички – 5 по-млади и 5 над 60 година След като приключи курса, всеки взема решение за себе си дали да се яви на изпит за документ. Половината от ученичките взехме решение да се постараем. 
Е, не мога да ви опиша, какъв брой доста се притеснявах. Условието е за 15 минути да облечеш кимоното и обито, без да гледаш в огледало. 


В дребна зала, постлана с татами, ни подредиха в една редичка. В изпитната комисия пред нас са три учителки, които ние не познаваме, плюс двете, които ни преподаваха. Всяка от тях прецизно следи за всяко наше придвижване и си отбелязва. 
Аз, като човек, който няма искания да прави кариера в тази област, съм решила да дам всичко от себе си, и по този метод да благодаря на учителките ми. Явявам се на изпит поради тях и съм сигурна, че всичко ще мине съвършено. Да, но не! И знаете ли… сбърках на едно доста значимо място, на което в никакъв случай, но в никакъв случай до в този момент не бях бъркала (задната част на яката се беше подвила). Не забелязах, разбрах го чак при оценяването. Много, доста мъчително ми беше, че позволих тази неточност. И в този момент ме е гняв на себе си, като ви го описвам! Важното обаче е, че пробвах нещо ново и че научих много забавни неща. Не е нужно да съм съвършена.


Тези дни получих известие, че съм издържала изпита, а също по този начин дойде и документът. Благодаря!И най-после ще ви кажа, че доста малко японки през днешния ден обличат кимоно и доста малко от тях могат сами да си го облекат. От моите приятелки и съседки никой не може. Всички бяха извънредно сюрпризирани, само че в този момент ще ме търсят мен, аз да им оказвам помощ! Животът е прелестен! Опитвайте нови неща и не се опасявайте да грешите.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР