Любопитни ли сте да опитате стари руски здравословни закуски? Тогава

...
Любопитни ли сте да опитате стари руски здравословни закуски? Тогава
Коментари Харесай

Тези древни руски постни сладкиши няма да развалят фигурата ви

Любопитни ли сте да опитате остарели съветски здравословни закуски? Тогава си направете паренки, които всъщност са постни сладки пръчици.

Захарта се появява в Русия през XI-XII в., само че високата ѝ цена значи, че е налична единствено за благородниците. Едва при започване на XIX в. в Русия най-сетне се открива всеобщо произвеждане на захар от захарно цвекло, което става налично за необятната общност.

Означава ли това, че до тогава елементарните хора не са яли сладкиши? Разбира се, че не. Но това са били здравословни сладкиши, а един от тях е са така наречен паренки.

В съветските села тази елементарна рецепта се е предавала от потомство на потомство. Сега тя е изключително настояща за актуалните трендове за здравословни натурални храни. Паренки се подготвят от ряпа, репички, моркови и цвекло. Кореноплодните зеленчуци се нарязват на огромни части и се задушават в съд в съветската фурна до полуготовност. След това се подреждат върху тави и се слагат в каменна пещ, с цел да изсъхнат. Паренките могат да се съхраняват доста по-дълго от пресните зеленчуци.

В днешно време паренките се подготвят във фурната. Традиционно това ядене не изисква никакви спомагателни съставки. Днес съветските домакини прибавят олио и подправки на стадия на сушене, което придава на паренките специфичен усет.

Можете да ги приготвите осолени с мерудии като мащерка, розмарин и дафинов лист с добавка на чесън на прахуляк. Първоначално обаче паренките са били сладко лакомство, тъй че ще създадем и сладостен вид. Що се отнася до подправките, аз избрах индийско орехче и канела.

Обикновено зеленчуците за паренки се пекат цели във фурната и по-късно се нарязват на едри жулиени. Аз ги нарязах едновременно и ги задуших на пара. По този метод се подготвят по-бързо и наподобяват повече на обичайното готвене на пара в тенджера. Важно е да употребявате ниска температура и режим на вентилация, с цел да не пресушите частите, приготвени на пара във фурната. Парчетата би трябвало да изгубят няколко пъти размера си, само че да останат еластични.

Ако приготвяте паренки без масло и подправки, те са идеални като закуска. В същото време с олио и подправки паренките могат да се употребяват като добавка към кисело мляко или зърнени храни в допълнение към ядки и стафиди или даже да се добави към салата.
Съставки за 4-6 порции:
 Юлия Мулино
Големи моркови – 4 бр.Цвекло – 2 бр.Корен от пащърнак – 2 бр.Черна ряпа (голяма) – 1/2 брРастително масло – 3 с.л.Индийско орехче – 1 ч.л.Канела – 1 ч.л.Приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете зеленчуците на едри жулиени.  Юлия Мулино

Поставете ги в тенджера за готвене на пара и гответе, до момента в който омекнат.  Юлия Мулино

След към 10 минути те ще бъдат подготвени. Червените моркови и цвекло е по-добре да се готвят на пара настрана, с цел да не оцветяват останалите зеленчуци. Аз използвах варено цвекло, купено от магазина; нарязах го на филийки и по-късно го сложих върху тава за печене.  Юлия Мулино

Поставете задушените меки зеленчуци върху тавата за печене, тъй че да не се допират един до различен.  Юлия Мулино

Намажете със примес от олио и подправки.  Юлия Мулино

Печете на 180°C през първите 30 минути. След това намалете температурата на 120°C и включете вентилацията във фурната.  Юлия Мулино

Печете по този метод за към час и половина. Те би трябвало да останат еластични.  Юлия Мулино

Насладете се!

създател: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР