Любляна/Сараево. Политическата сцена в Босна и Херцеговина е разтърсена от

...
Любляна/Сараево. Политическата сцена в Босна и Херцеговина е разтърсена от
Коментари Харесай

„Слободен печат“ : Янша е начело на държавите от ЕС, които искат Велика Сърбия и разчленяването на БиХ, Черна гора и Северна Македония

Любляна/Сараево. Политическата сцена в Босна и Херцеговина е разтърсена от драма, режисирана от ръководещите в Република Словения, които явно имат визия за „ довеждане докрай на разпадането на Югославия ", т.е. смяна на границите на Балканите, разясняват в редакцията на електронното издание на македонския вестник „ Слободен щемпел “ .

Словения ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз на 1 юли, а министър председателят Янез Янша възнамерява да наложи в дневния ред визията за „ довеждане докрай на разпадането на Югославия ".

Това най-малко може да се пояснява, както написа Kliks.ba, от нон пейпъра, който той изпрати до Брюксел – всъщност в него се оферират промени в границите, съответно обособяване на Република Сръбска и прекрояване на границите в Черна гора, Северна Македония и Албания, както и връщането на проекта на Вучич-Тачи за смяна на границата сред Сърбия и Косово.

Посланикът на Словения Зорица Букинац посети в понеделник Президиума на Босна и Херцеговина по покана на един от членовете му - Желко Комшич. Посланик Букинац трябваше публично да разяснява този всекидневен документ.

Междувременно Янша отхвърли да е изпращал „ нон пейпър “ в Брюксел - всекидневен документ, който наред с други неща преглежда бъдещето на БиХ. „ За финален път предходната година се срещнах с ръководителя на Европейския съвет. Едва ли бих могъл физически да му дам нещо през февруари или март тази година “, написа Янша в обществената мрежа „ Туитър “.

Янша добави, че Словения търси съществено решения за развиването на района и европейската вероятност на страните от Западните Балкани, само че че „ с сходни трудове се пробват да предотвратят тази цел “.

За портала politicki.ba обаче от няколко източника в Любляна и Брюксел беше доказано, че офисът на Мишел е дал отговор на Янша, че е „ нон пейпърът “ е „ видян “.

Всичко стартира с „ непристоен въпрос “, който словенският президент Борут Пахор зададе на членовете на Президиума на БиХ по време на неотдавнашното му посещаване в страната.

Желко Комшич удостовери, че Пахор е подчертал, че в Европа има от ден на ден гласове в поддръжка на предлагането разпадането на Югославия да завърши, и по-късно намерено попита: „ Можете ли да се разделите умерено в БиХ? “

Според думите на Комшич, той и Шефик Джаферович са дали отговор, че мирното обособяване не е допустимо, до момента в който сръбският член на Президиума Милорад Додик е изразил противоположното мнение.

Малко след визитата на Пахор, Додик, съгласно медиите в БиХ, на два пъти е подчертал опцията за мирното раздробяване на страната, като е уверил, че сходни гласове могат да се чуят в избрани кръгове в Европа. Пълното наличие на скандалния документ към момента не е оповестено обществено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР