Любителите на ретро автомобили все по-често прибягват до електрифициране на

...
Коментари Харесай

Ентусиасти превръщат класически автомобили в е-коли


Любителите на ретро коли все по-често прибягват до електрифициране на своите обичани возила (снимка: CC0 Public Domain)

Все повече запалянковци се пробват да трансфорат своите ретро-автомобили в електрически коли. Това им дава повече мощност, експедитивност, безшумно придвижване и, несъмнено, нулеви нездравословни излъчвания. Но новата мода има своите провокации, тъй като не е елементарно да натикаш мощен електродвигател в шаси, проектирано за различен вид натоварване.

Когато Кевин Ериксън възпламенява своя Plymouth Satellite от 1972 година, всичко, което се чува, е едвам доловимо жужене. Няма го ревът на мотора под капака. Колата наподобява като че ли спи. Въпреки че е съвсем беззвучен, класическият американски автомобил не е развален. Просто е електрически.

Ериксън е част от дребна, само че разрастваща се група от майстори, състезатели, инженери и бизнесмени, които трансформират ретро-автомобили и камиони в по-екологични – и постоянно доста по-бързи – електрически транспортни средства.

Въпреки подигравките на някои почитатели по отношение на преобразуваните коли, че наподобявали колички за голф или такива с дистанционно управление, преобразуването на колите посредством електрическо задвижване става все по-интересно. Един от факторите за това е напредъкът в развиването на технологията на батериите. Друга причина е, че светът се обръща към по-чистите форми на рандеман на сила за битка с изменението на климата.

Бързи и атрактивни

Конвертираните коли са бързи, тъй че в действителност е хубаво, споделя Ериксън, чийто преименуван автомобил в този момент се споделя „ Electrollite “ и форсира до 100 км/ч за три секунди. Той доближава оптималната скорост от към 250 км/ч. Колата притегля любопитни погледи по публичните станции за зареждане.

В края на 2019 година Ериксън, водач на товарен аероплан, който живее в предградията на Денвър, си е купил колата за 6500 $. След това почнал нескончаем план за преобразяване на колата в електрическо транспортно средство с 636 конски сили (475 kW), употребявайки акумулатори, мотор и цялата задна под-рама от аварирала Tesla Model S. Това му лишило година и половина.
още по темата
„ Това беше моят метод да имам колата, която одобрявам, да вградя модерната технология и да ѝ осигуря продуктивност – и да съчетая най-хубавото от двата свята ”, споделя Ериксън. Но въпреки всичко би трябвало да се признае, че е вложил към 60 000 $ в плана си.

Превръщането на типичен коли в електрически автомобили „ несъмнено е наклонност “, споделя Джонатан Клингер, вицепрезидент в Hagerty Insurance – застрахователна компания, профилирана в колекционерските транспортни средства. Все отново той споделя, че проучванията върху практиката „ са лимитирани “.

През май компания организира уеб-базирано изследване измежду към 25 000 души, самоопределили се като автомобилни запалянковци, из Съединените щати, Канада и Обединеното кралство. Около 1% споделят, че са преобразували отчасти или изцяло своята класическа ретро кола да работи с някакъв тип електрическо задвижване.

Трите най-важни аргументи хората да преобразуват своите транспортни средства са желанието за по-бързо ускоряване, усъвършенстваната продуктивност, заниманието – „ занимателен и провокационен план “, както и опасенията за околната среда и излъчванията. Около 25% от интервюираните споделят, че утвърждават класическите транспортни средства да бъдат отчасти или напълно превърнати в електрически автомобили.

Но Клингер, който има няколко ретро транспортни средства, споделя, че не счита, че електрическите мотори ще заменят всички мотори с вътрешно горене – изключително когато се имат поради исторически значими транспортни средства. „ Има нещо особено в това да имаш ретро кола с карбуратор “, споделя той. Мнозина запалянковци желаят да запазят освен визията, само че и звука и грохота на истинските мотори на по-старите коли.

Предизвикателства

Предизвикателства при преобразуването на ретро-автомобилите включват знанията, нужни за задълбочаване в подобен комплициран план, както и съображенията по отношение на сигурността при работата с съставни елементи с високо напрежение, съществуването на части и времето, належащо за осъществяване на позитивно влияние върху околната среда.

Тъй като класическите транспортни средства се изминават приблизително по-малко от 2414 километра годишно, компенсирането на първичния въглероден отпечатък от производството на батериите лишава повече време, споделя Клингер.

И, несъмнено, фактор е цената. Ериксън с неговите 60 хиляди $ е щастливец. Шон Мудри, който е съсобственик на Inspire EV – дребна компания за конвертиране на коли – неотдавна модифицира Ford Mustang от 1965 година Продължилият година и половина план коства повече от 100 000 $!

И това не е всичко. Поставяйки електродвигатели и акумулатори в корпуса на ретро-автомобил, майсторите вкарват мощност, която е нетипична за структурата на сходен автомобил. Те рискуват да „ изпушат гумите “, когато возилото потегли.

Повечето типичен транспортни средства просто не са проектирани да ръководят нарасналата продуктивност, която идва с мощния електрически мотор. Това значи, че трабва да се подобрят окачването, кормилното ръководство, задвижващия вал и спирачките на колата.

В случая с „ мустанга “ резултатът е транспортно средство, сходно на Франкенщайн, което включва заден мост от пикап Ford F-150 и елементи от SUV Dodge Durango, както и дискови спирачки и по-здрави спирачни амортисьори начело и откъм гърба.

Мудри счита, че към момента не е реалистично за един елементарен занаятчия на коли да има ресурсите да поеме подобен комплициран план. Поради това специалистът счита, че ще отнеме известно време, преди преобразуването на ретро-колите в електрически автомобили да стане по-масово.

„ Мисля, че ще минат 20 години “, споделя той. „ Ще минат 20 години, преди да отидете на автомобилно ревю за ретро-коли и да видите, че 50 до 60% от возилата работят с някакъв вид на електрически мотор “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР