Любителите на кучета и котки отдавна спорят кой от домашните

...
Любителите на кучета и котки отдавна спорят кой от домашните
Коментари Харесай

Кои са по-умни – кучетата или котките?

Любителите на кучета и котки от дълго време спорят кой от домашните им питомци е по-умен. Отговор на този въпрос дават учени от Канада, Германия, Швейцария, Русия.

За задачите на изследването си експерти от университета Лавал, Канада, и немския Институт за проучване на мозъка са сравнили основния мозък при двата типа известни домашни любимци.

Учените са открили, че кучетата имат повече неврони в мозъка, в сравнение с котките. Наличието на повече неврони в мозъка прави четириногите приятели на индивида по-добри в решаването на комплицирани задания.

Плътността на невроните на един квадратен милиметър мозъчна кора обаче е по-висока при писаните. Изследваният индикатор, който се е оказал по-голям от размера на мозъка, е краткосрочната памет - при котките тя е три пъти по-силна от кучешката.

Специалистите изясняват, че писаните са способни да запомнят всевъзможен жанр последователности и по-добре и по-точно да проучват обстановката.

Швейцарски учени от университета на Лозана също считат, че котките са по-умни от кучетата. Те на собствен ред открояват отличната им дарба да се приспособяват.

Експертите означават още, че по всички индикатори котките са надалеч по-добри и опитни ловци от кучетата. Това преди милиони години е довело до изгубването на десетки кучешки типове в Северна Америка.

Популярното мнение гласи, че котките не подлежат на дресировка, тъй като са глупави. Тази позиция е изцяло неправилна. Причините котките да не се подчиняват на хората са напълно други.

" Котките са по-хитри от кучетата, което ги прави по-трудни за образование. Кучето е обществено животно, до момента в който котката е уединен див звяр, индивидуалист. Котките също така не се нуждаят от ничие утвърждение, което също ги прави по-неподатливи на дресировка и връзка с другите. Това е главната причина, заради която се счита, че котките не са изключително умни. Истината обаче е, че те просто не желаят да се подчиняват на никого, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР