Любителите на кафе са толкова многобройни, колкото и тези на

...
Любителите на кафе са толкова многобройни, колкото и тези на
Коментари Харесай

Кафето съкращава живот, бирата го удължава

Любителите на кафе са толкоз многочислени, колкото и тези на бира. Изборът на коя напитка да станем почитател обаче дава своето отражение освен върху настроението, а и върху част от ДНК-то ни, което дава отговор за процесите на стареене и появяването на рак.

Изследователи от университета на Тел Авив са провели изследване, при резултатите от което станало ясно, че до момента в който кафето може да съкрати живота, то бирата – назад, може да го удължи.

Кофеинът съкратява теломерите, а алкохолът ги удължава. Теломерите съставляват крайните сектори на хромозомите и са значими за генетичната непоклатимост на клетката. Действат сходно на ДНК часовник, който регистрира нейната възраст.

 Кафе

Когато по някаква причина теломерите се съкратят и станат прекомерно къси, клетката стопира да се дели и умира. Подобно съкращаване на хромозомните окончания е симптом на ускорено стареене и се свързва с редица болести.

Предишни изследвания са потвърдили зависимостта сред продължителността на живота и теломерите. Колкото по-дълги са те, толкоз по-дълъг е животът на субект.

При провеждането на актуалното изследване учените са изследвали и въздействието на разнообразни стресови фактори от заобикалящата среда върху дрожди, които споделят значими генетични сходства с индивида. Техните клети били сложени в условия, при които се отделят нездравословните свободни радикали.

 Пиво

Резултата бил повече от чудноват - множеството стресови фактори, измежду които температура, смяна на киселинността и разнообразни медикаменти и химикали, не оказват резултат върху дължината на теломерите.

Когато бил изработен опит с кофеин обаче, теломерите на дрождите били унищожени. И назад – когато били изложени на действието на разтвор на етанол, това довело до удължение на хромозомните окончания.

Етанолът е най-срещаната съставна част на алкохолните напитки. В случая се приказва за бира, защото в нея неговите наличия са най-минимални. Ползите, които тялото извлича, са от малко количества от него, защото прекаляването с алкохол също води до отрицателни последствия за човешкия организъм. Сред тях са дехидратация, натравяния, цироза и даже гибел.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР