Любимото на мнозина топено сирене - толкова е меко и

...
Любимото на мнозина топено сирене - толкова е меко и
Коментари Харесай

Топено Сирене - какво трябва да знаем

Любимото на мнозина топено сирене - толкоз е меко и вкусно, че напряко се топи в устата. Питали ли сте се обаче какво тъкмо съставлява, какво съдържа топеното сирене. Не по-малко забавно е да разберете по какъв начин се прави топено сирене. Целта на тази публикация е точно да отговорим на всички тези въпроси.

История на топеното сирене

Топеното сирене е създадено за първи път в Швейцария преди началото на Първата международна война. По това време в град Тун фермерите, които живеели там, произвеждали прекалено много твърдо сирене, и с цел да не се скапе и да не го хвърлят, фермерите разтопили огромна част от него. Така се поставило началото на историята на топеното сирене.

В днешно време топеното сирене се създава от разнообразни млечни артикули: сирене, извара, краве масло, изсъхнало или кондензирано мляко, сирище. Също по този начин топено сирене се прави и от сирена, които са получили недостатък при тяхното произвеждане.

Състав на топеното сирене

120 мг калций за 20 г продукт;

4.4 г мазнини за 20 г продукт;

2.3 г протеин за 20 г артикул.

Топеното сирене е много вкусна и питателна храна, в която се съдържат доста протеини, мазнини, значими и скъпи аминокиселини, витамини и минерали. В една опаковка топено сирене се съдържа 15 % от нужното количество калций за деня. Поради тази причина топеното сирене е по-полезно от киселото мляко.

 Топено Сирене - какво би трябвало да знаем

За разлика от по-твърдите сирена, топеното сирене изцяло се всмуква от тялото. В топеното сирене съвсем няма въглехидрати. То е доста добър източник на витамин В и съединения на фосфора, които са значими за здравето на нашите кости, нокти и коса. Мазнините, които се съдържат в топеното сирене, доставят на организма ни витамини Е, D, А.

Също по този начин топенето сирене на оставя послевкус в устата.

Избор на топено сирене

Лекарите предлагат, когато купувате топено сирене, да гледате деликатно опаковката и да не се подвеждате по ниската цена. Много производители оферират под прикритието на топеното сирене подправен артикул. Експертите поучават, в случай че видите в състава на топеното сирене да влиза палмово или рапично масло, това значи, че не е същински артикул, а фалшификат.

Не би трябвало да купувате топено сирене и в пластмасова опаковка, на чието дъно има маркировка " PS ". Това значи, че опаковката е направена от полистирол, който в доста страни е неразрешен за запазване на артикули. Опаковките би трябвало да бъдат направени от пролипропилен. На дъното на опаковката, направена от този материал, ще видите маркировката " PP ".

Потенциални вреди от крема сирене

Трябва и да отбележим, че в мекото топено сирене се съдържат доста съединения на натрия, което вреди на нашия организъм. Затова не би трябвало да се прекалява. Ако имате проблеми с бъбреците, е целесъобразно да избягвате този тип сирене. Ако стомашните ви сокове са с високо равнище на киселинност, също не е целесъобразно да хапвате топено сирене, тъй като в него се съдържа огромно количество лимонена киселина.

Истината за производството на топено сирене

 Домашно топено сирене

Дотук добре - това беше хубавата страна на топенето сирене. Сега е ред да разгледаме и неприятната. В рекламите, които гледаме по малкия екран, този тип сирене ни се показва като доста на ниска цена, вкусно и даже автентично като артикул, който е съвършен да си го намажем на филия. Друг е въпросът, че това не е тъкмо по този начин.

Всъщност евтиното топено сирене е излишък от производството на изкуствени хранителни добавки. Топеното сирене е чисто като усет, само че неговите аромати са направени по неестествен метод от аромати и изкуствени хранителни добавки. Хранителните добавки са най-често срещаният метод за изработката на топено сирене. А ето и по какъв начин се прави:

Използва се остаряло сирене, което към този момент е развалено, развалена извара или сметана, доста боклуци от производството на сирене, също по този начин замразени и гранясали сирена, стояли доста време в хладилен склад. Към тях се прибавят емулгиращи соли и ароматизатори и добавки, които вършат усета на топеното сирене. Така направената маса от сирене бива нагрявана до температура от 95 градуса по °C, прибавя се сол на лимонената киселина, която може да провокира алергия, когато се употребява.

Също по този начин се прибавя и натриев метафосфат. Добавя се също и вещество, сходно на желе, което се прави от водорасли, което също може да докара до алергична реакция.

Консумацията на лимонена киселина, или по-точно нейните соли, може да провокира доста странични резултати като повишение на кръвното налягане, гадене, болки в корема, повръщане.

В топеното сирене има фосфати, които се употребяват и за производството на миещи препарати. Знаете, че сиренето по принцип е добър източник на калций. Доказано е обаче, че същите тези фосфати извличат калция от костите, което е причина за заболяване от артрит, също по този начин и остеопороза.

Както към този момент отбелязахме, хора, които имат проблеми с бъбреците, не би трябвало да одобряват храни, в които има фосфати, каквото е топеното сирене.

За да се консервира топеното сирене се употребява сорбитол. Това е вещество, което в Европа е познато като един от най-опасните консерванти. Проучвания сочат, че в случай че той се използва в нескончаем интервал от време, може да докара до хронични алергии.

Много постоянно в магазина виждаме топено сирене с разнообразни усети - на гъби, сьомга, на скариди и доста други. Това са просто ароматизатори и в случай че се одобряват дълготрайно, те постепенно, само че несъмнено тровят нашето тяло.

Щом топеното сирене е направено от млечни артикули, би следвало в него да има млечни мазнини. Това обаче не е по този начин. Млечните мазнини са сменени с растителни такива, тъй като по този начин е по-евтино и се прави спестовност.

 Топени сиренца Снимка: Кулинарна мрежа

Растителното масло е доста на ниска цена. Палмовото и кокосовото масло са най-евтините артикули в хранително-вкусовата индустрия. В множеството случаи топеното сирене се опакова във фолио, само че не всеки път е добре затворено, и по този начин се получава влага, а надлежно и конденз. По този метод доста постоянно по топеното сирене се появяват плесен и бактерии. Това значи, че човек може да се натрови, като употребява този тип сирена, даже да са напълно пресни. Когато купувате топено сирене, би трябвало да внимавате дали е добре запечатано.

И в случай че към този момент сте избрали качествено топено сирене или сте си създали домашно топено сирене, то вижте тези вкусни предписания с топено сирене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР